Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

En modern eldstad gör stor skillnad

Mer värme för varje vedklabbe och mycket mindre rök och partikelutsläpp. Det får du med en modern eldstad jämfört med en som är 15 år gammal eller äldre. Jonny Mattsson på Åkersberga vedspisar berättar om smart eldning 2022 – inklusive appstyrning av kaminen!

Det är en rimlig gissning att det denna vinter kommer att eldas mer i svenska hem än på många, många år. På grund av energikrisen, förstås. Kanske eldar du själv en del därhemma? Hur är det, har du koll på hur bra din eldstad är egentligen?

90 procent mindre utsläpp

– Generellt kan man säga att kaminer som är 10-15 år eller äldre har sämre förbränningsteknik och ger betydligt större partikelutsläpp än en ny, modern kamin. Man räknar med att det finns cirka 600 000 sådana eldstäder runtom i Sverige, eldstäder som helt enkelt inte är speciellt bra, säger Jonny Mattsson på Åkersberga Vedspisar, med 20 års erfarenhet av att sälja och installera kaminer, kakelugnar och skorstenar.

Jonny är även aktiv i branschorganisationen Svenska Brasvärmeföreningen.

– Byter du ut en anläggning från säg 1970- eller 1980-talet mot en ny så kan du reducera partikelutsläppen med upp till 90 procent. Det är en oerhörd skillnad på prestanda mellan en äldre eldstad och en ny och modern.

Verkningsgrad och eftervärme

Den viktigaste skillnaden i prestanda är att verkningsgraden på nya eldstäder är högre, inte sällan mycket högre. Mer värme per vedklabbe, med andra ord.

– Verkningsgraden är ett mått på hur många procent av veden som blir energi som stannar i rummet. Hög verkningsgrad också är lika med små partikelutsläpp som är lika med bra miljöval. En av de bästa på marknaden just nu är Conturas 600-serie, en kamin med upp till 9 kilowatts effekt och fantastiska 86 procents verkningsgrad. Med den eldar du inte för kråkorna! säger Jonny.

För komfort och nytta finns ytterligare en viktig parameter för prestandan hos en eldstad: eftervärmen. Det vill säga hur länge en eldstad fortsätter att avge värme efter att elden brunnit ut.

– Kakelugnar, murspisar och täljstenskaminer är överlägsna, men även här går utvecklingen ständigt framåt. Ledande tillverkaren Nordpeis har till exempel en ny serie eldstäder ute nu som heter Salzburg, som ger värme upp till 20 timmar efter att du lagt in den sista veden.

Lägga in veden och tända brasan behöver vi fortfarande göra för hand, men nu finns det faktiskt även eldstäder med smarta funktioner. Du kan koppla upp din kamin och styra den via en app i din mobil.

– Contura Connect heter en modell där du kan ställa in och automatiskt reglera värmeeffekten, få data över hur mycket värmeenergi kaminen tillför huset och, ja även en notis om när det är dags att lägga i mer ved!

Text: Tobias Christoffersson

Annons