Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Inredning | Kök 23 nov 2023

En köksbänk precis som du vill ha den

En bänkskiva som är vacker, praktisk att använda och som du verkligen tycker om har stor betydelse för hur du trivs i ditt kök. Här berättar Helen Melin hos BOA om bänkar i massivträ och om prisvärda laminatskivor av högsta kvalitet.

För dig som står i begrepp att renovera eller förnya ditt kök, så finns det ett flertal val att göra. Ett av de viktigaste: Hitta rätt bänkskiva. Bänkskivan är inte bara en funktionell yta för matlagning och förberedelser, den spelar också en viktig roll för att definiera kökets estetik och stil. På frågan om vilken köksbänkskiva som är exklusivast, skulle de flesta nog svara en i ett stenmaterial som till exempel granit eller marmor.

– Stenbänkar är i alla fall i särklass dyrast, men du kan hitta såväl exklusiva och designstarka som praktiska och slitstarka bänkskivor av högsta kvalitet till en betydligt lägre kostnad. Jag vill särskilt rekommendera skivor i massivträ eller laminat, säger Helen Melin hos BOA, specialister på byggskivor av många olika slag till bygg och heminredning.

Hållbar träkänsla

En köksbänk i massivträ är ofta gjord av ek som är lite ljusare eller valnöt som är lite mörkare, båda med solid trästruktur som ger en känsla av elegans till köket.

– Trä är ett förnybart material och därmed ett bra miljöval: Tänk också på att välja bänkskivor som är gjorda av certifierat trä. Oljar du in en träskiva då och då så har du en skiva som håller länge, länge. Skulle med åren repor och fläckar uppstå så har träskivan en stor fördel: Du kan slipa den och i praktiken få en helt ny skiva.

Din skiva precis som du vill ha den

För dig som vill ha en tålig och samtidigt lättskött köksbänk, och som vill ha ett brett designutbud att välja bland, så kan en laminatskiva vara rätt val.

– En laminatskiva av hög kvalitet är slitstark och så gott som underhållsfri. Den står emot en hel del stötar och du behöver aldrig oroa dig för repor eller fläckar. Skulle du spilla ut ett glas rödvin är det bara att torka av. Våra laminatskivor är tillverkade av spårbarhetscertifierade spånskivor belagda med högtryckslaminat som klarar de tuffaste kraven i köket, säger Helen.

Laminatköksskivor finns i många olika dekorer, vissa gjorda för att mycket naturtroget efterlikna stenmaterial, betong eller ädelträ, andra med vacker egen design.

– Väljer du en laminatskiva till din köksbänk har du alla möjligheter att hitta en skiva som är precis som du vill ha den, till ett mycket bra pris.

Text: Tobias Christoffersson

Annons