Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Handel | Livsstil 16 jun 2023

En grill för all matlagning utomhus

Du vet väl att du kan laga nästan all mat utomhus på grillen? En bra gasolgrill med olika tillbehör som pizzainsats, rök, stekplatta och rotisseri med mera gör det möjligt – ja du kan till och med grilla med kol i gasolgrillen! Anders Nilsson på Scandinavisk Spismiljö berättar hur det går till.

Äntligen sommar och äntligen högsäsong för att grilla! De senaste åren har grillkulturen i Sverige gått starkt framåt: Vi grillar mer och fler olika sorters kött, fisk och grönsaker på flera olika sätt än någonsin tidigare. Samtidigt har det blivit allt populärare att laga mat utomhus: I var och varannan villaträdgård eller radhustäppa finns idag någon form av utekök.

Utveckla din utematlagning

Vilken sorts grill vi använder är upp till var och en. Kolgrillen är fortfarande vanlig, el- och vedgrillar förekommer och gasolgrillar blir allt vanligare.

– En fördel med gasolgrill är att det finns modeller med många olika tillbehör, med vilka du kan laga nästan all mat utomhus på en och samma grill. Då kan du tillbringa mer av din tid ute i det fria när det är som härligast. Samtidigt behöver du inte ha både grill, pizzaugn och rök med mera och spar både plats och pengar, säger Anders Nilsson på Scandinavisk Spismiljö i Helsingborg, en av Sveriges ledande leverantörer av brasvärme och grillar.

Anders berättar närmare om några populära tillbehör som hjälper dig utveckla din utematlagning.

Stekplatta: – Med en stekplatta på grillen kan du steka allt som du kan med stekjärnet inne på spisen. Varför inte pannkakor eller scrambled eggs till en sommarfrukost utomhus?

Pizzainsats: – Med en pizzainsats med pizzasten kan du inte bara grädda goda pizzor utan även baka bröd.

Rotisseri: – Rotisseri är en insats med motordrivna spett eller korgar som låter dig sakta grilla en hel kyckling, karré eller annan större köttbit eller kebab. Då krävs en grill som även har bakre brännare.

Rök: – Med en röklåda med spån som passar till din grill kan du tillföra härlig röksmak till din mat.

Koltråg: – Du kan faktiskt även grilla med kol i din gasolgrill om du vill det! Till grillar av märket Napoleon finns ett särskilt koltråg. Du tänder kolen smidigt med gaslågan och slipper tändvätska, tändstickor och tändare. När kolen fått glöd stänger du av gaslågan och grillar på glöden.

Grilla i 800 grader

Till dig som funderar på att köpa en gasolgrill har Anders Nilsson framför allt ett tips: välj kvalitet.

– Gå upp lite i pris så får du en grill som håller längre – och det spar du pengar på över tid. Vi rekommenderar gasolgrillar av märket Napoleon, som håller toppkvalitet. Till dem finns alla tillbehören för olika sorters matlagning, och det finns även en inbyggnadsgrill i moduler för utekök. Modellerna Rogue och Prestige har även en Sizzle Zone, en keramisk brännare som låter dig grilla i mer än 800 grader. Resultatet på en skiva bra kött är fantastiskt.

Text: Tobias Christoffersson

Annons