Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil 4 mar 2024

En fabrik för alla vid Mälarens strand

Det är ren poesi när en dynamitfabrik kan förvandlas till en plats för glädje, avkoppling och samvaro. Winterviken är ett sådant exempel. Restaurangentreprenörerna Markus Aujalay och Erika Michael har skapat ett utflyktsmål att längta efter. Och inte bara för matens skull. 

Strax utanför Stockholms city ligger Winterviken, Alfred Nobels anrika dynamitfabrik. Krutdammet har lagt sig men möjligen kan lite festdamm virvla upp i lokalerna. Här driver nämligen Markus Aujalay och Erika Michael lunchcafé, festvåning, konferens och evenemang, sedan 17 år tillbaka.

– Vi brukar säga att Winterviken är en fabrik för alla. Det är en fantastisk miljö och alla är välkomna, även om man bara vill sitta på uteserveringen och titta ut över vattnet. Härifrån fraktades förresten dynamiten över Mälaren, ja, du kommer att känna historiens vingslag, berättar Ingela Söderberg som har sin arbetsplats på Winterviken och ansvarar för eventförsäljning.

Destination Winterviken

Ingela berättar att det finns en uttalad vilja att den breda allmänheten ska hitta hit. Och det är deras hjärtan som styr vad som händer här, till exempel konstutställningar, hantverksmarknader och nu ”Winterviken Scen” som blir ett nytt stående inslag för konserter och annan kultur i fabrikens Stora Sal.

– Jag tipsar gärna om nästa hantverksmarknad den 27–28 april. Alla kan trivas här oavsett om man bara vill ta en promenad, en fika, lunch eller fest för upp till 500 personer. Och det är enkelt att göra en utflykt hit, det går både att ta tvärbana, buss och tunnelbana. När man kommer ut hit, rinner stressen av dig. Gästerna kan komma med andan i halsen, men snart sitter alla ner och andas, säger Ingela.

Häng på uteserveringen

Lunchcaféet är öppet året om. Uteserveringen ramas in av hängmattor, bouleplan och grönområden. De som hittar hit är i olika åldrar, både unga och gamla. Det kan vara en jobblunch, ett tjejgäng som hänger vid vattnet och firar eller ett äldre par över en enkel kopp kaffe.

– Sommar och helger är det populärt, men det finns gott om plats och blir sällan fullt. När solen kommer fram ställer vi ut solstolar längs med hela väggen. Det är alltid mysig stämning här. Det bor mycket artister i området vilket borgar för den sköna miljön.

Fira i festvåningen

Alfred Nobel kunde nog inte ana att dynamitfabriken en dag skulle användas för fest, glädje och kärlek. Men så är det. Här anordnas både bröllop, stora fester och konferenser. Men den råa och genuina fabrikskänslan från förr finns kvar med takbjälkar, tegelväggar och trägolv. Ljuset flödar in genom de välvda fönstren och kvällstid riktas ljuskäglor mot väggarna för att skapa en mysig feststämning.

– När gäster kommer in i Stora salen, drar alla efter andan. Det är så vackert utan att vara konstgjort. En wow-faktor. Det kanske är ett slitet ord men så är det, avslutar Ingela.

Text: Eva Rydinger

Annons