Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Snickare 24 maj 2021

En Attefallare med maximal komfort

I mars 2020 klubbade regeringen igenom beslutet att tillåta uppförande av Attefallshus av modellen större. 30 kvm får byggas utan bygglov, med krav på att huset förläggs 4,5 meter från tomtgräns och mäter max 4 meter från mark till taknock.

Jämfört med tidigare tillåtna 25 kvm kan 5 kvm låta lite, men faktum är att det gör extremt mycket på så liten yta. Åtminstone om ytan nyttjas maximalt, vilket bygg- och anläggningsingenjör Björn Sundvall vet allt om. Inte minst efter att ha kommit på och utvecklat idén med Max Attefall.

”Våra Attefallshus erbjuder maximal förvaring, tillgänglighet och livskvalitet. Vi har satsat stort på att anpassa designen så att den ska passa människor med varierande rörelsekapacitet och ålder – ingen ska behöva krypa runt på golvet för att bädda sängen på ett alltför trångt sovloft. Ingen ska heller tvingas hålla sig på nedre plan för att trappan är för brant”, säger Björn.

Det är knappt man tror sina ögon

Det är nästan svårt att tro på att det är möjligt att bygga så smart som Björn och hans kollegor gör:

  • Två sovrum med ståhöjd, var sin dubbelsäng samt 5 meter klädförvaring (övre plan)
  • 4 meter kök med kyl/frys, diskmaskin och matplats för 4 personer (med burspråk)
  • Vardagsrum med plats för 3-sitssoffa, fåtölj, tv-möbel och bord
  • Toalett anpassad för rullstol samt tvättmaskin och handdukstork

”För att erbjuda ett så flexibelt boende som möjligt går det att välja bort det stora köket till förmån för ett fullt utrustat pentry. Det är en perfekt lösning för den som behöver ett praktiskt hemmakontor eller en konstateljé, samtidigt som man får en utmärkt gäststuga. Genom att bygga huset i moduler kan transporten ske med vanlig lastbil, något som främjar miljön. Mindre moduler gör också att man med en vanlig kran kan placera huset där det passar som bäst”, berättar Björn.

Minimal insyn trots maximalt ljusinsläpp

Ett Attefallshus är ett utmärkt förstaboende för tonårsbarnen, eller som alternativt boende för äldre föräldrar. Det går också att hyra ut stugan till sommargäster eller studenter som söker tillfällig bostad, förutsatt att det uppfyller kraven för komplementbostadshus. Med tanke på grannsämjan är Max-stugan dessutom anpassad för minimal insyn, samtidigt som den är designad för maximalt ljusinsläpp.

Kompletterar man med en intilliggande friggebod och knyter ihop byggnaderna med ett skärmtak har man skapat ett extra sommarhus. Det ger en 30 + 10 kvm bo- och sällskapsyta som inte kräver bygglov.

”Jag är övertygad om att den här typen av boende ligger i tiden, inte minst nu när många vill vara nära sina anhöriga och samtidigt hålla avstånd. Dessutom tror jag att det finns många som vill dra ned på boendekostnaden genom att hyra ut ett Attefallshus. Titta bara på Norge där det är vanligt att ha en uthyrningsdel”, avslutar Björn.

Text: Petra Roman / Foto: Max Attefall

Annons