Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Handel | Livsstil 30 okt 2023

Elegans med valnöt och travertin

Inredningsdetaljer i valnötsträ och kalkstenen travertin tillför en känsla av stil och elegans till vilket rum som helst – och de passar dessutom väldigt bra ihop. Vanessa Valderrama, designern bakom varumärket Wenom, tipsar om några olika produkter och kombinationer.

Travertin är en natursten som egentligen inte behöver någon närmare presentation. Inte med tanke på att den använts ända sedan romartiden, bland annat till självaste Colosseum i Rom. Travertin i nutida skandinavisk heminredning är däremot inte så vanligt, men allt fler får upp ögonen för de estetiska kvaliteterna hos detta kalkstensmaterial.

– För mig är det travertinets ljusa men varma färgtoner i beige och dess unika yta med små lufthål i stenen som gör det så vackert och levande. Och så att det passar så bra ihop med mitt andra favoritmaterial: Valnötsträ! Jag älskar valnötsträets mörka bruna färger, säger designern Vanessa Valderrama.

Tidlöst med rena former

Genom egna märket Wenom formger Vanessa olika inredningsdetaljer för hem och kontor. På senaste tiden har hon utforskat möjligheterna hos just travertin och valnötstä.

– Då de här materialen är så vackra och uttrycksfulla i sig, tycker jag att föremål med en enkel design gör sig bäst. Jag har bland annat gjort fat och skålar i travertin med rena former som utstrålar elegans och lyx. De är också tidlösa och tänkta att passa överallt: Som fruktskål, i köket, eller bara som dekoration på bordet eller i bokhyllan. Jag har även en förvaringsbox i travertin där du till exempel kan gömma undan fjärrkontrollerna vid soffbordet.

100 procent valnötsträ

Även inredningsdetaljer i valnötsträ kan lyfta känslan i ett rum.

– Mörka valnötsdetaljer blir spännande i våra svenska hem, som ju ofta är väldigt ljusa. Jag tycker valnöt passar bra att kombinera med inte bara travertin utan alla sorters sten, ja även med ljusare träslag som ek. För mig är det också viktigt att bara erbjuda 100 procent rent valnötsträ.

Glasunderlägg, serveringsfat, ljushållare, salt- och pepparkar och tidskriftssamlare är exempel på föremål som Wenom tagit fram i valnötsträ.

– Ett fint sätt att skapa en röd tråd i ett rum är kombinera säg tre olika detaljer av valnöt eller travertin. Även om det är olika slags saker, som till exempel tidskriftssamlare, glasunderlägg och skål, så binder de tillsammans ihop känslan i rummet och skapar en helhet.

Text: Tobias Christoffersson

Annons