Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling | Möbler | Trädgård 3 maj 2019

Eldbord och eldkrukor för nordiska själar

Array

Elden skänker människan ro för både umgänge och avskildhet.

Vår dyrkan och vårt behov av eld må vara evig, men nu är eld i trädgård och altan hetare och snyggare än någonsin. Bakom varumärket Elementi finns skickliga designers och hantverkare som formger bord och krukor för flammande brasor, i utemiljö. Fredrik Andresen, är Elementis agent och marknadschef i Skandinavien.

– Det är en relativt ny typ av produkter, med egenskaper som vi nordbor verkligen har längtat efter. Borden och krukorna, som tillverkas av natursten eller glasfiberarmerad lättbetong, är väldigt trygga att använda. Designen är mycket ”skandinavisk” och blev snabbt populär i Norge förra året. Och, nu har vi även fått upp den svenska och danska nätbutiken, berättar Fredrik från deras svenska premiärvisning på Trädgårdsmässan.

En del av möblemanget

Eldborden, tunnorna och braskrukorna är designade som en del av möblemanget, jämfört med vanliga utegrillar och eldkorgar för trädgård. Så de passar utmärkt när man vill ha en rumskänsla på uteplatsen, och värme på svala kvällar. Att de dessutom eldas med gasol (propan) gör att man slipper rök och att de tänds ögonblickligen.

-Ja, det blir ju en väldigt ren och kontrollerad brasa, som utstrålar en fin känsla och stämning i både privata vardagsrum, restauranger och större lobbys på hotell. Och, våra eldbord av lättbetong är inte tyngre än att två personer kan lyfta ut det, från uterummet till uteplatsen.

Flera av produkterna finns även av natursten, vilket ger en mycket genuin känsla.

Levande eld i stället för strålning

Idag värmer många upp sina uterum och inglasade altaner med elektriska infravärmare och gasoldrivna terassvärmare, på svala höst- och vårkvällar. Men, få av dem är snygga och anpassade till möblemang, och de låter oss inte uppleva och njuta av den flammande elden.

-Den levande elden gör något speciellt med oss och hela stämningen. Förr stod såklart elden för överlevnad, men den tryggheten finns kvar inom oss och omfamnar oss när vi samlas runt brasor och grillar i många sammanhang.

Text: Tom Swales

Annons