Hur man laddar sin elbil får stor påverkan på kostnaderna, bekvämligheten och säkerheten. Valet av laddbox, laddtider och elavtal är bara några faktorer som man själv kan påverka. Villanytt ber om experttips från Anton Öhman på Skellefteå kraft, vars laddboxar många bilägare har valt.
Är en laddbox nödvändig? Elbilar levereras ju med kabel till vanliga eluttaget?
– Inte nödvändigt, men smart och säkert. Det rekommenderas ju av både biltillverkarna och Energimyndigheten. En laddbox hemma ger mängder av fördelar, men jag kan bara uttala mig om våra laddboxar. Att ladda hemma med sitt vanliga elavtal ger dig lägst milkostnad. Laddboxens mjukvara ger dig möjlighet att schemalägga laddningen, både till tider då elen är billigast och när du kan få ut mest effekt. Det kan bli sto skillnad i elkostnad. Har man dessutom solceller på huset, så kan en smart laddbox känna av när solcellerna genererar ett överskott, och då ladda in det i bilbatteriet. Via appen kan man dessutom stänga av laddboxen, så att ingen kan tjuvtanka när man är på jobbet. Eller, slå på boxen om man vill tillåta grannen att ladda. De här möjligheterna kallas allmänt för smart styrning. I appen kan man även se historik över sina laddningsvanor, och bedöma om de kan förbättras. Kör man elbilen i sitt arbete så vill man troligen göra korrekt avdrag för laddkostnaden, och då kan man ju redovisa historiken och kostnaderna exakt.
Hur påverkas säkerheten om man laddar direkt i eluttaget, eller via en laddbox?
– Ett vanligt eluttag är inte skapat för stark belastning under flera timmar. Risken är stor att husets elledningar blir överhettade. Och om du startar laddningen direkt när du kommer hem, så pågår det samtidigt som du använder hushållets andra eldrivna funktioner. I många villor leder det till överbelastning och att säkringarna ofta slår av strömmen. Men, alla husets känsligheter och parallella belastningar kan en bra laddbox anpassa sig till automatiskt. Det är det som vanligen kallas lastbalansering eller lastutjämning. Det gör att bilen kan laddas utan att man behöver uppgradera husets huvudsäkring, vilket är kostsamt.
Vilka egenskaper bör man jämföra när man väljer laddbox?
– Se till att boxen uppfyller säkerhetskraven och att den laddar trefas, för att vara framtidssäker. Kolla så den har kabel, lastbalansering och appstyrning. Mitt tips är att välja ett svenskt varumärke för att trygga den framtida supporten och garantierna. Alla dessa krav var avgörande när vi beslutade att leverera svenska Charge Amps laddstationer. Ett annat råd är att välja en laddbox som levereras av en elleverantör, om det ger rabatter på elräkningen. Som exempel drar vi av hundra kronor på elräkningen varje månad i tre år, för de som väljer vårt avtal för hemmaladdning och vår laddbox. Att all el från Skellefteå kraft är helt förnybar är också avgörande för att många väljer den lösningen.
Text: Tom Swales