Drömmer du om en gård på landet med plats för hästar, eller kanske odlingar? Eller är det dags att överlåta din gård till nästa generation? Mats Fröjdestam, på mäklarkedjan Areal som är specialiserade på lantegendomar, bjuder på värdefulla råd inför affären.
VILLANYTT: Lantgårdar, skogs- och jordbruksfastigheter omfattas av många fler frågor och faktorer än när vanliga småhusfastigheter byter ägare. Därför vänder vi oss till Mats Fröjdestam, skogsmästare och fastighetsmäklare på Areal som har fokus på just lantegendomar. Han vänder sig först till den som funderar på att sälja, generationsskifta eller överlåta sin gård:
– Tänk på att ha riktigt god framförhållning, för det är mycket som ska göras klart. Gårdar är inte sällan juridisk eller emotionellt knutna till andra familjemedlemmar. Det kan alltså finnas fler att ta hänsyn till eller behöva medgivande från. Det brukar också handla om många byggnader i varierat skick och stora fastigheter med unika förutsättningar som påverkar värderingen. Dessutom kan det finnas arrenden, servitut eller andra nyttjanderätter som kan behöva hanteras innan affären. Därför blir det så mycket enklare om man tidigt kontaktar en mäklare med erfarenhet av just den typen av fastigheter.
Mats beskriver hur många upplever att det underlättar för gårdsägaren, att få in någon utifrån inför affären. Någon som är opåverkad av historiken och har en klarsynt blick,
Spana brett före köp
Går du däremot i tankar på att köpa en gård, så behövs andra strategier och verktyg:
– Det viktigaste är att försöka titta på så många gårdar som möjligt först. Det ger dig extremt värdefulla insikter. Inte bara för prisjämförelsen, utan även förståelsen för gårdars olika förutsättningar. Är det första gången du ska köpa en gård så finns risken att du faller för, blir förälskad i, eller övervärderar detaljer som inte bör vara avgörande. Ridhus eller stall kan du ju bygga efter köpet, på en gård som i övrigt passar perfekt, tipsar Mats Fröjdestam på Areal.
Det viktiga är snarare ytorna, läget och omgivningen. Allt som man själv inte kan anpassa, skapa eller påverka. Har man familj och barn så behöver ju platsen uppfylla behovet för alla. Ska man dessutom bedriva någon form av verksamhet så är det viktigt att analysera fastighetens och lägets kommersiella möjligheter.
Hur välja mäklare?
På frågan om hur man ska välja mäklare, svarar Mats på Areal:
– De flesta som har köpt eller sålt en gård tycker att nivån på mäklarens arvode har ytterst lite betydelse. Det är mycket mer värt att mäklaren lyckas förhandla priset till din maximala belåtenhet. Och att byrån kan erbjuda de rätta spekulanterna när du säljer eller de rätta gårdarna när du vill köpa.
I stället för att jämföra någon procent i arvodet bör du alltså bedöma om mäklaren kan få processen att flyta smidigt, tillhandahålla expertkunskaper och undvika att problem upptäcks i efterhand.
-Man ska inte heller underskatta rätt mäklares erfarenhet och kunskap i rådgivningen. Det kan ofta hjälpa många oerfarna köpare att våga bjuda på en gård, vilket har stor betydelse både ur en köpares och säljares perspektiv.
Text: Tom Swales