Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 19 jan 2022

Egyptisk touch i skandinaviska hem

Ett fint sätt att besjäla den nordiska inredningsstilen från våra stora varuhuskedjor, är att tillföra orientaliska hantverksföremål. Vi tittar här på hur konsthantverk från Egypten ger en mjukare karaktär i skandinaviska hem som annars präglas av stora varuhuskedjor. Aida Younos på nätbutiken Babas Market, har ett ben i båda kulturerna och hon visar hur väl de båda stilarna enas.

Simpla souvenirer har gett många turister en felaktig bild av Egyptens genuina konsthantverk.

Det inser man tydligt när vi betraktar den kvalitativa keramiken, ljuslyktorna, mattorna och sittpuffarna som Aida handplockar i verkstäderna och ateljéerna.

-Det finns ju en helt annan själ i de här ljuslyktorna av äkta alabaster, som jag får direkt ur de stolta stenarbetarnas händer. Samma genuinitet gäller hos de skickliga vävarna som gör de här traditionella mattorna och de erfarna keramikerna som skapar de här vackra faten.

Hantverkskänslan, som även finns i sittpuffarna av skinn, tillför en spännande accent i typiskt skandinavisk heminredning. Våra räta linjer och industriellt bearbetade material, mår bra av de mer varma objekten från Egypten.

Några objekt ger bäst effekt

Aida framhåller att de orientaliska varorna gör sig bäst som en krydda, i lagom dos, i nordiska hem.

-Ja, keramikfaten är väldigt populära som uppläggningsfat på matbordet eller fruktfat i vardagsrummet. Men det är också spännande att servera maten på egyptiska keramiktallrikarna. Alla älskar att få uppleva något nytt och annat, långt ifrån de produkter som vi alla möter i de stora varuhuskedjorna.

Hon förespråkar absolut inte att förvandla hela hemmet. Bara några föremål ger bäst effekt:

-Visst. Många svenska familjer älskar exempelvis att använda skinnpuffarna som sittmöbel för TV- och datorspel. Ofta i barnens och ungdomarnas rum.

Lyser genom stenen

Aida kan berätta om de personer som skapat föremålen för hand, var djuren som gett ullen har betat och var leran till keramiken är tagen. Intresset för materialen och hantverket är starkt:

-Ja, den här ullens egenskaper, i kombination med den täta väven, gör mattan extremt motståndskraftig mot smuts och spill. Den är kelim-vävd och vändbar, och därför så passande för en svensk hall, eller en stor i vardagsrummet.

Eftersom ljuslyktorna är gjorda av bergarten alabaster som har en viss genomskinlighet så skiner ljuset mjukt genom stenen, och dess naturliga ådring gör varje lykta unik.

Text: Tom Swales

Annons