Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Fritid | Handel 4 maj 2021

Dödskallen – från subkultur till coolt mode  

Idag är dödskallen en omtyckt symbol på tapeter, kuddar, kläder, väskor, livremmar och smycken. Men, fram till för cirka tjugofem år sedan var dödskallen främst en designfigur för hårdrockare och bikers. Visserligen står skallen fortfarande för en tuff attityd, men den är nu lika förknippad med romantik, mode och inredning. Många älskare av stilen hittar sina prydnadssaker och accessoarer på Jelike Shop, som drivs av Jessika Kempe.

Jessika Kempe är både silversmed och designhandlare. Hon visar Villanytt att dödskallen förekommer både i hennes egensmidda produkter och det utvalda sortimentet.

-Ja, på solglasögon, manschettknappar, armband, handdukar, ljusstakar, serveringsbrickor, strandväskor och mycket annat. Men, skallen ska användas med finess och smak, och bara på rätt plats och material. När butiken startade så började jag samarbeta med konstnären Kattis Palmnäs. Jag bad henne ta fram ett dödskallemotiv, som hade en mer romantisk och färgrik designkänsla. Det ledde bland annat till vår polulära kollektion av canvastavlor, tygväskor och serveringsbrickor, med hennes motiv.

Villanytt hittar ännu fler dödskallar i olika stilar på mer oväntade saker. Exempelvis skydd för golfklubbor, golfhanddukar och klassiska näsdukar för bröstfickan på kavajen. Till och med det eleganta grillförklädet av skinn har en dekorativ dödskalle, inpräglad.

Skallen i personlig inredning

Ända sedan medeltiden har dödskallen förekommit i piratflaggor och illustrationer av döden och helvetet. Sedermera även i outlaw- och tatueringskulturen. Men nu har den avdramatiserats och getts en mer livsbejakande laddning, även om den fortfarande har en lite rebellisk laddning kvar. Jessika visar oss flera gjutna metallbeslag med dödskallar i både skulptur och relief, för hem och inredning:

-Med den här snygga dörrknackaren så får ytterdörren och huset en tuff karaktär. Och, när gästerna klivit in så kan de hänga jackorna på de här tuffa dödskalle-klädkrokarna. Den mindre modellen av dörrknackaren kan även funka som fräcka handtag på byrålådor.

Villanytt hittar till och med bakformar med dödskalleform i Jessikas butik. Och hon visar oss flera bilder på nybakade skallformade muffins och kakor, som kunderna skickat till henne.

-Visst, och till fikat eller festen kan man ju duka med serveringsfat och glasunderlägg i samma stil. Det är bara din fantasi och ditt mod som sätter gränsen.

Text: Tom Swales

Annons