Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 16 mar 2022

Divor i pop art på glas och duk

Göteborgskonstnären Billy Paulsén låter sitt fiktiva persongalleri, med ett tjugotal kvinnliga karaktärer, figurera på vinglas, vaser, tavlor och ljuslyktor. Villanytt samtalar med Billy om vad tjejerna olika street-attityder och kaxiga uttryck står för.

I dagarna öppnar Billy Paulsén sitt nya popup-showroom i varuhuset Nordstan, Göteborg, där besökarna möter hans glasprodukter och tavlor.

-De kvinnliga ansiktena i min konst och design står för de moderna kvinnor som har modet, att våga ta plats och synas. Stilidealet med kaxig makeup, stora läppar och ögon, kan såklart provocera en del andra andra. Men jag beundrar och respekterar de tuffa tjejer som följer sin lust, känsla och frihet att göra sig så vackra som de själva vill.

De olika karaktärerna, som exempelvis ”Candy”, Elisabeth”, ”Edith” och ”Chloe” har sina egna uttryck som vi möter på drinkglas, doftljus och karaffer.

Streety kryddning i inredning

Billy Paulsén målar sina ansikten med glasfärg, direkt på glasföremålen, som efter härdning i ugn tål maskindisk. Tavlorna målas däremot med akryl på duk, i samma färgrika kulörer, och med lika nonchalanta och respektingivande ansikten och blickar. Vissa bilder erbjuds även som posters. Man kan lätt föreställa sig att både tavlorna och glasobjekten kan bli häftiga accenter i moderna hem och andra miljöer. Särskilt i sparsmakade, minimalistiska och återhållsamma inredningar blir Billys konst säkerligen en häftig krydda, som tillför en street-art-känsla.

Mötet med besökare och kunder

På frågan om hur betraktarna brukar kommentera hans stil, svarar Billy:

-Coolt är ett ganska vanligt och återkommande uttryck. Jag upplever att stilen älskas särskilt mycket av personer som själva har stark utstrålning och attityd. De återkommer gärna för att komplettera uppsättningen drink- eller vinglas, när jag skapat nya ansikten.

Text: Tom Swales

Annons