Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Möbler 10 feb 2024

Designklassiker som lever vidare

Tänk dig en exklusiv svensk designklassiker från 1950- eller 60-talet som du själv kan välja färg och material till efter din inredning och smak. Thomas Möller på Norell Möbel AB berättar om hur det är möjligt.

Arne Norells sittmöbler blev världsberömda på 1950- och 60-talen och är idag svenska designklassiker. Du känner säkert igen fåtöljen Ari i läder och förkromat stål med tillhörande pall eller den besläktade Skandi med stomme i skandinaviskt trä. Kanske även safaristolen Sirocco eller soffan Kontiki med stomme i träslag som betsad ask, oljad ek eller teak.

Tillverkas fortfarande

Alla är de framstående representanter för en guldålder för svensk design, formgivna i en ren stil som idag känns tidlöst modern, och tillverkade i material av högsta kvalitet. Faktum är att Arne Norells möbler är exempel på svenska designklassiker som fortfarande nytillverkas. Arnes dotter Marie Norell-Möller, själv möbeldesigner, och svärson Thomas Möller driver familjeföretaget Norell Möbel AB vidare i småländska Aneby.

– Vi märker en stark trend utomlands med det som kallas Scandinavian mid century design; en stor del av vår produktion går på export. På den svenska marknaden säljer vi också många av de möbler vi formgivit under de senaste 30 åren, framför allt soffor och fåtöljer, säger Thomas.

Personliga val till exklusiva möbler

Norells möbler tillhör kategorin exklusiva, tillverkningen sker i liten skala.

– Vi är stolta över att föra arvet vidare. Det förutsätter också att vi håller en verksamhet med många olika tekniker, hantverk, maskiner och moment levande och aktiva samtidigt – samt förstås att vi har medarbetare med rätt kunskap och erfarenhet. Vi säljer många av våra möbler direkt till våra kunder, och inte enbart via möbelhandeln. På vår fabrik finns ett showroom med ett femtiotal soffor och fåtöljer i en utställning som förnyas kontinuerligt.

Med småskalig tillverkning blir varje möbel unik. Det innebär också att köparen har stora möjligheter att göra personliga val av storlek, material och färger.

– Flera av Arnes fåtöljer som är gjorda med läder från början fungerar även med till exempel linne eller ulltyg. En del av våra nyare soffor kan du få längre eller kortare efter önskemål, eller om du kanske vill ha en hörn- eller divandel eller extra nackstöd. Du kan också få dynorna olika hårda eller mjuka efter vad du föredrar. Vi har gärna en nära dialog med våra kunder där vi ger råd, skickar tygprover och visar vad som är möjligt.

Text: Tobias Christoffersson

Annons