Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 31 aug 2022

Designklassiker med förbättrade former

Få designföremål är så ikoniska som den klassiska Fladdermusfåtöljen. Eller rättare sagt Fjärilsfåtöljen, Butterfly eller Mariposa, som bara är några av dess internationella namn. Men vem kunde tro att den gick att utveckla i både komfort och look? Villanytt ber det svenska designföretaget Cuero Design förklara varför inredningsintresserade, världen över, väljer just deras versioner av möbelklassikern.

Fladdermusfåtöljens ursprung föddes redan på slutet av 1800-talet i form av en campingstol, som sedan utvecklades till en loungemöbel på slutet av 1930-talet. Så sent som i början av 2000-talet insåg den svenske formgivaren Lars Kjerstadius att klassikern behövde bli bekvämare. Hans son, Nils Kjerstadius som idag är vd för verksamheten, förklarar förbättringsarbetet:

-Vår version gjordes bredare, högre och djupare för att ge kroppen mer stöd, omfamning och därmed högre komfort. Och i samarbete med de bästa garvarna i Italien gav vi stolen en klädsel av premiumläder. Tillsamman med det svenska stålet i stommen, fick hela möbeln en mer kvalitativ och tidlös känsla. Trots att formen är så gammal och förekommer på gamla svartvita bilder, så skulle den kännas lika rätt i en film om framtiden.

Tips för att välja klädsel

Idag kan man få möbelklassikern i bomullsväv, päls och skinn för att passa alla interiörstilar och smaker. Men var passar respektive version bäst?

– Jag vill inte påverka folks val, svarar Nils. Men vi, och alla återförsäljande butiker, noterar såklart att vissa material är extra populära i vissa miljöer. Många exklusiva hem och hotell, särskilt i USA, väljer läder. Främst för att det är otroligt slitstarkt och förstärker kvalitetsupplevelsen. Dessutom blir lädret vackrare med tiden, vilket är kostnadseffektivt om man investerar långsiktigt i en stor uppsättning stolar.

En annan fördel med läder är att om man råkar fläcka lädret, så blir det oftast bara en karaktärsfull patina med tiden. I samma stil och material hittar vi en pall, som tack vare det nätta formatet blir en utmärkt sittplats vid skostället.

-Klädseln av bomullsväv väljs oftast till moderna, ljusa och stilrena inredningar. Många tycker att tyget ger ett lättare och luftigare intryck än läder, och uppskattar att bomullen kan tvättas. Och jämfört med läder så är bomullsväven billigare, och då unnar sig många att ha både en mörk och en ljus tygklädsel att variera mellan.

I fjällen eller vid poolen?

Villanytt noterar utomhusversionen, som tack vare ett dräneringshål i sitsen och vädertålig kapellväv, kan stå ute hela sommaren.

-Ja, tyget torkar fort efter regn och dagg, man slipper springa fram och tillbaka med utedynor, och många älskar att stolen är lätt att flytta. Modellen med kortklippt isländsk fårpäls är väldigt populär i vita och grå inredningar, oavsett stil. Den långhåriga isländska pälsklädseln ser vi ofta i eleganta fjällstugor, men även i kreativa hem och chabby-chic-inredningar. Fast jag uppmuntrar gärna människor till att välja stil, nyans och material helt efter eget hjärta.

Slutligen upptäcker vi den nydesignade måltidstolen, Cactus. Dess träsits och metallben har tydliga blodsband till den övriga fladdermusfamiljen hos Cuero.

Text: Tom Swales

Annons