Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Badrum/VVS 11 maj 2023

Designa och integrera badrummet i hemmet

Möblerna i ett badrum måste kunna stå i hallen också. Det menar designern Fredrik Wallner som har formgivit Swoons serie av badrumsmöbler. Villanytt fick en inblick i designfilosofin där badrummet tydligare är integrerat i hemmet.

Badrummet har av tradition varit ett rum som särskilt sig från hemmets ”vanliga” rum. Detta beror på dess funktion, men inte bara. Även design- och uttrycksmässigt lever badrummet ofta sitt eget liv med sin hårda yta, sitt blanka kakel och det vita, kala porslinet.

 Ja, miljön i ett badrum kan lätt kännas kall. Jag förespråkar att göra badrummet mer integrerat med hemmet. Jag tycker i princip att badrumsmöbler ska kunna stå i hallen. Fundera på hur du inreder för övrigt med design- och färgval. I nästa steg, fundera på hur du kan ta in det i badrummet, säger Fredrik Wallner, designer för Swoon.

Placera inte längs väggarna
Ja, så vad krävs för att göra badrummet som en del av hemmet? Möblernas utformning är en självklar del där Fredrik strävar efter att möblerna inte är badrumstypiska. En annan aspekt är också hur man placerar in badkar, handfat och toalett i rummet.

Om utrymme finns, möblera inte bara efter väggarna. Fundera på om du kan sätta en halvvägg mitt i badrummet eller göra badkaret som en central del. Du kan också möblera med lösa möbler. Tekniskt kan det finnas begränsningar, men ta ändå en funderare på vad som är möjligt.

Värme och belysning

För att komma ifrån det kalla och kala badrumskaraktären kan man jobba med material, detaljer och belysning. Värmen kan man få in med naturmaterial och jordfärger och när det kommer till belysning handlar det om att inspireras mer av vardagsrummet.

Försök få in belysning som i ett vanligt rum med många ljuskällor. Här finns många lösningar idag som fungerar i våtrumsutrymme, till exempel utomhusbelysning fungerar väl.

Det är en trätrend nu, berättar Fredrik, och inom Swoon-sortimentet finns just fanérluckor. Fredrik menar att de har full respekt för träet när det kommer till vatten och el, men fanér med rätt ytbehandling fungerar. Det finns också träpaneler som är våtrumssäkrade.   

Ja, det är mycket trä och sten i inredning och arkitektur nu. Det ska gärna vara mönster i stenen. Färgmässigt handlar det om mycket färg, till och med klarrött och klarblått. Pastellkulörerna håller i sig, men är lite mer dova och inte så lätta.

Detaljerna är viktiga

Utbudet på handfat, blandare och beslag är stort. Möjligheterna att välja udda uttryck som dova metallfärger, färgat rostfritt och kulörlackat är stora. Men viktigt här är att tänka på alla detaljerna, menar Fredrik. Den som byter blandare behöver byta överallt – från handfat, beslag, spolknapp och golvbrunn.

 Så tänk ett större varv när du bestämmer dig! Speglar är en annan detalj som man kan titta på. Varför inte titta på en spegel som en hel vägg – det skapar rymd.

Kombinationer oändliga med Swoon

Typiskt för Swoon-möblernas design är de ovanliga skåpdimensionerna, tunna, platta handfat och ben som mer för tankarna till ”vanlig” heminredning. Sortimentet är framtaget för att passa alla typer av hem, strama eller lekfullt mjuka, i dova eller ljusa kulörer. Att kunna gå på visning hemma, rita badrummet vid köksbordet och beställa online är också en fördel som uppskattas av Swoon-kunderna.

Många tycker det är roligt att testa hemma i lugn och ro. Och det är klokt att du kan förbereda dig mycket. Det lär finnas miljontals kombinationsmöjligheter! avslutar Fredrik Wallner.

 

Skribent: Eva Rydinger

Annons