Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Trädgård 29 okt 2022

Design av trädgårdar lyfter med 3D

Villaägare med trista tomter häpnar ofta över de sköna möjligheter som en trädgårdsdesigner ser. Men för att en tomtägare ska våga nappa på visionen krävs att även de kan se målbilden. Då är tredimensionella skisser, bilder och filmer de bästa medlen för att visa exakt vad som erbjuds. Vi ber John Block, trädgårdsdesigner på Garden by Block, förklara hur bättre visualisering leder till upplevelserikare villaträdgårdar.

Inför en platt planritning är det svårt att föreställa sig den gröna rumsupplevelsen, växterna, topografin, materialen och vyerna från ögonhöjd. Inte nog med att verkligheten består av tre dimensioner, den har även färger, strukturer, ljus och skuggor.

-Ja visst, instämmer John, och därför skapar jag bilder och filmer i verklighetstrogna perspektiv och 3D, som visar designförslaget. Det blir en enorm lättnad för husägaren, eftersom de då kan ta säkra beslut. Många önskar sig en kreativ, unik och överraskande utemiljö. Men om ett sådant förslag beskrivs endast i ord, eller planskisser så kan det missförstås som något knasigt. När det däremot visas i bra perspektivbilder så skiner beställaren oftast upp i ett glatt ”aha”.

Snabbare och tryggare för tomtägaren

Villanytts erfarenhet är att få trädgårdsdesigners behärskar digital visualisering, på den nivå som John visar oss. För tomtägarna betyder det att förslagen och ändringarna kan tas fram snabbare, och till lägre kostnad än om de skulle ha köpts in från en extern 3D-grafiker.

-När man behärskar de digitala 3D-programmen så öppnas även större möjligheter i själva designarbetet, tycker jag. Men, programmen är ju bara verktyg, och resultatet kräver fortfarande en riktig trädgårdsdesigner, understryker John.

Avancerad visualisering tar såklart tid, men leder ofta fram till mycket spännande resultat. Det är en investering som intresserar många uppdragsgivare med exklusiva villamiljöer.

-En större budget ger ju frihet att lättare överkomma hinder. Däremot ska man inte välja dyra material och ”extra allt”, bara för att budgeten tillåter. Frågan är vad man vill känna, hur man vill använda utemiljön och vad platsen inbjuder till. Det rätta kan också vara något som ser enkelt ut, förklarar John.

Nutida, internationellt, luxuöst

Villanytt noterar flera konstnärliga och moderna drag i de trädgårdar som planerats och utformats av John Block. Dels så syns Johns egendesignade, effektfulla och belysta objekt av corten-stål, i flera av utemiljöerna. De kan vara allt från eleganta inramningar i marken, spännande staplade kuber, till stående metallskivor där siluettbilder har skurits ut. De specialgjorda metallföremålen kombinerar ibland funktion och design, där skulpturerna även blir stöd för klättrade växter. I många fall ger objekten en spännande känsla av att ha fallit ner från rymden eller framtiden. Johns val av växter går i många fall i en sparsmakad och skandinavisk stil, som känns lyxig.

 

Annons