Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Homestyling | Inredning 24 maj 2021

Den personliga känslan i handgjorda föremål

Det finns en speciell känsla i att överräcka ett par handdrejade soppskålar, som gåva. Och när man greppar en hantverksmässigt skapad stengodskanna, som man fått i gåva, så tänker man direkt på den omtänksamma givaren. Har man själv unnat sig en ljusstake direkt från keramikern, så omges den alltid av känslan då man stod i ateljén och gjorde valet. Villanytt pratar med krukmakaren Anneli Stenmark, på Hjortslunds Stengods, om det speciella värdet i hantverksföremål.

Många som letar efter personliga gåvor, även till sig själva, besöker Annelis utställning och krukmakeri, mellan Linköping och Vimmerby.

–Att ge bort, eller få något, som skapats för hand får oftast en större betydelse. Något som inte finns i varuhusen, utan har valts ut med en särskild tanke, hos hantverkaren. Om en vän exempelvis har temuggar ur en av mina serviser, så visar man ju en personlig omtanke om man ger vännen något som matchar dem fint. Det där unika värdet finns ju även i handgjorda inredningsföremål eller bruksgods som man köpt till sig själv.

Till skillnad från gamla dagars dammsamlande högtidsporslin så ska dagens finkeramik hellre användas flitigt.

–Ja, därför skapar jag allt av stengods, så folk kan ha det till både vardags och fest. Det bränns i högre temperatur och blir då starkare än vanligt lergods, och det håller i ugnen, micron och diskmaskinen. Stengodset har en omtyckt rustik känsla, men mitt formspråk gör att föremålen inte känns klumpiga. Jag är också sparsam med dekorationer och tillagda detaljer, för jag vill att föremålens form ska kunna stå för sin egen elegans, säger Anneli.

Tunt för skönare vardagsbruk

På frågan om vilka stilar och former som just nu är populärast, så svarar Anneli Stenmark:

–Många väljer delar ur serien Erik G:son Hjort. Formen är klassisk och rustik, medan den vita glasyren tillför en modern och fräsch känsla. Den utmärkande guldkanten på alla delar, gör att de känns lite högtidliga, både att använda och ge som gåva.

För att tallrikarna ska kännas skönare att hålla i, och muggarna skönare att sätta läpparna mot, så skapar Anneli ofta tunnare och lättare föremål.

–Efter alla år i yrket så vet jag vad stengodsets klarar av med bibehållen tålighet. På så vis blir gåvan väl använd och ändå långlivad.

I butiksutställningen finns ingen risk för virussmittande trängsel, men Anneli understryker att det går utmärkt att boka egen besökstid.

Text: Tom Swales

Annons