Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Kultur | Livsstil 28 nov 2018

Den moderna gentlemannen som vi eftersträvar att vara

Array

Måns Zelmerlöw och Alexander Wiberg är aktuella med sin nysläppta bok ”Den moderna gentlemannen”. Under ett möte med Villanytts reporter blev det mycket skratt och gliringar författarna emellan men även allvarlighet och samtal kring tankarna omkring boken.

Under Bokmässan 2018 var det full rulle i Göteborg. Förläggare, branschfolk och tusentals besökare minglade runt och försökte hitta sin favoritbok. Och en bok som många var ute efter var ”Den moderna Gentlemannen”. Här finns nyttiga stiltips, information om basgarderoben och även smarta Guidelines om livsstil i en klassisk Coffetable bok.

Boken kan ses som en djupdykning i ämnena som diskuterats i programmet Chevaleresk som Alexander och Måns sänt i två säsonger på kanal 6, Viafree. Programmet diskuterar livsstilsämnen och fördjupar sig i manlig stil. Efter första säsongen blev programmet nominerat av tittarna till TV-priset Kristallen som ”Årets bästa manliga programledare”.

– Vi går lite djupare i våra favoritämnen som vi har pratat om i säsongerna och haft många härliga diskussioner om den inre gentlemannen och tycker att vi har hittat en väldigt bra balans mellan Alex och mig, säger Måns.

Det är Alexander som skrivit kapitlet om ”Det yttre” som är modedelen i boken och där han exempelvis berättar om smarta tips vad det gäller kostymen, skjortan, ytterplaggen och även vilka färger man passar i. Dessutom bygger programmet chevaleresk på Alexanders blogg som han startade först med samma namn.

– Jag har alltid velat skriva. Min morbror var författare, poet och journalist och pappa har haft egen tidning och mamma har skrivit mycket och jag själv känner att det är väldigt roligt. Stilen kommer väl ifrån att farfar var skräddare och pappa och mamma ser jag som två väldigt eleganta personer. De har varit medvetna om färg och form och kvalitet och det har överförts till mig. Sedan när jag är intresserad av något nördar jag gärna in mig på saker.

Måns är mer för resor och träning och har skrivit flera kapitel i nöjeskapitlet, även om vett och etikett och även det fina brevet till Albert, som är hans son.

-Jag skriver om en seglingsresa och detta är verkligen något jag rekommenderar alla. Vi åkte till Maldiverna för något år sen och det var fantastiskt. Och att jämföra det med att bara vara på en resort en vecka och ligga still till att vara på en segelbåt och vakna upp till en ny sandbank varje morgon, det är som två skilda världar. Och att segla runt så är en enormt härlig upplevelse, berättar Måns.

OLIKA SOM TUSAN MEN ÄNDÅ SJÄLSFRÄNDER

Måns och Alexander är så olika, det märker man direkt träffar dem. På grund av olikheterna uppstår charmiga diskussioner om mycket, och bland annat hur de träffades. Efter mycket om och men så förstår man att det var på en hemma fest hos Måns och att Alexander på något sätt hamnade i Måns garderob och att han fann att det fanns mycket att förbättra.

–Jag tyckte inte att den var särskilt bra. Det här var under Måns övergångstid mellan flugperioden och skinnknutteperioden och så tänkte jag bara: Tänk om jag kunde få fri access till detta, det hade blivit magiskt, sa Alexander

De kändes som att de ogillade varandra mycket i början men att de började spela tennis och hänga och att de till slut hittade varandra. Måns känner själv att han fått mycket hjälp av Alexander rent stilmässigt och att han själv fått mycket nytta av exempelvis basgardoroben och även färgananlysen.

–Jag tycker fortfarande inte att det är så kul att jag lägger massa energi på det men jag tycker det är intressant och hade jag kunnat och haft ork så hade jag klätt mig i kostym varje dag men det kommer inte hända men jag tycker att det är vansinnigt snyggt när jag tar på mig det.

VILL DU TA STEGET OCH BLI MER MODEINTRESSERAD ÄR DETTA BOKEN FÖR DIG

Något dem i alla fall är överens om är att detta är en bok som är super för en kille som vill ta insteget och bli lite med modeintresserad. Här kan han läsa om basgarderoben och enkelt hitta vad det är han skall investera i för att kunna ha en bra grund.

-Och här kan han lära sig om färger, nyckelytterplagg och nyckelskor. Och sen alla Guidelines om livsstil och bra med vett och etikett och alla nöjestips. Vi har försökt skriva den här boken med glimten i ögat och med en stor portion humor och mycket ironi. Det är ju vårt tappra försök att porträttera den moderna gentlemannen, säger Alexander.

-Den här boken handlar väldigt mycket om den moderna gentlemannen och den som vi skulle vilja vara och som vi strävar efter att vara. Och även den som vi kommer att uppfostra våra barn till att bli, avslutar Måns.

Text: Linda Johansson

Annons