Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Måleri/Tapeter 18 okt 2023

Dekormåleri gör inredningen unik

Dekorationsmålerier kan vara marmorerade ytor, vackra mönster, målade växtrankor, träådringar eller personligt valda motiv - direkt på väggen, dörren, möbeln eller i taket. Det är en konstnärlig teknik för att sätta personlig prägel på ett rum, dölja ett oönskat material eller skapa illusioner. Svenne Björklund på Mäster Måleri i Sjuhäradsbygden, förklarar de oändliga möjligheterna.

Målarmästaren Svenne förklarar att målerier på den fasta inredningen gör rumskänslan mer unik, spännande och oväntad:

-Ja, många vill att hemmet ska spegla deras personlighet eller intressen. Någon kanske vill ha ett rum med ett visst tema som golf, fotboll eller natur. Någon annan kanske vill ha inslag av annan tid, eller en exotisk känsla. Man kan även utgå från rummets eller husets historia och stil, och förstärka dess karaktär med lämpliga motiv, mönster och ornament.

En del husägare har egna bilder, idéer och visioner, medan andra ber Svenne ta fram passande förslag.

Illusion av andra material

En trist och simpel dörr kan med dekorationsmåleri ges illusionen av att vara gjord av ek, teak eller mahogny. Tråkiga trapphus kan ges rejäla lyft genom att man målar väggar och pelare med marmorering eller utseende av annan stenart. Störande teknik som ventilationsanläggningar, elskåp och serviceluckor kan döljas eller förskönas genom att bemålas på kreativa sätt.

-En fantastisk fördel med marmorering är man helt fritt kan välja kulörer och nyanser på ”stenen”.

Marmorering och ådring är traditionella tekniker, som inte ska betraktas som kitsch eller fusk. I många klassiska slott, herrgårdar och kyrkor är marmorering ett självklart inslag. Natursten är ju mycket tungt och kan bli påfrestande för fastighetens konstruktion. Därför görs vissa delar av lättare material, som sedan marmoreras med verklighetstrogen måleriteknik.

Anlita rätt utförare

Svenne tipsar om fördelarna med att anlita en målare som både behärskar dekorationsmåleri och vanligare hem- och husmålning och tapetsering.

-Ja, det är ofta i samband med våra måleri- och tapetuppdrag som husägaren får en idé eller önskan om något mer unikt på någon plats i hemmet. Då är det praktiskt om hantverkaren på plats kan uppfylla önskemålet. Och ska man måla dekorer och motiv, så är det en fördel om väggarna är nymålade eller nytapetserade.

Han tillägger att det kan vara tryggast för husägare att anlita någon som har ett mästarbrev. Det bekräftar att målaren har genomgått mästarprov, har god erfarenhet, yrkeskompetens och optimal utbildning.

-Som mästare har jag en titel och ett anseende att försvara. Det märker husägare i alla mina tjänster som exempelvis in- och utvändigt måleri, specialtapetsering och fönsterrenovering.

Text: Tom Swales

Annons