Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 17 nov 2021

Dekorativ järnkonst med många möjligheter

Kan en inredningsdetalj vara vacker, användas året om och enkelt skiftas till att ha olika blomsterdekorationer? Linda Rodmar, designer och hantverkare på Järnkreatören, såg att något sådant saknades och skapade den själv utifrån järn och kreativitet. Nu har specialbeställda versioner av hennes ljus- och blomsterhållare blivit populära i svenska hem.

Järnets rustika känsla matchar de vackra blommorna på ett elegant sätt. Ofta är beställaren delaktig i planeringen för hur just deras prydnadspjäs ska bli. Linda berättar:

-Ja, jag skapar den helt efter kundens önskemål. Tidigare gick det inte att hitta ett sådant kombinerat inredningsföremål, något som jag noterade när jag jobbade i en inredningsbutik. Jag har alltid gillat järn, formgivning och hållbar inredning och behärskar också grundläggande svetsning.

Avsikten var att skapa något unikt, småskaligt och miljömässigt hållbart. Lite som en ”tulipanaros”, ett begrepp i konsten när flera olika egenskaper ska förenas, men för Linda var det inte alls omöjligt.

-När jag väl började skapa så kom det naturligt, ler järnkreatören själv.

Löstagbara ljushållare

Den snillrika och dekorativa inredningsprodukten funkar i både hem och publika miljöer.

-Visst, och den kan lätt ändras till en funktionell blomhållare eller vacker kransbärare, förklarar Linda.

Skapandet inspirerade Linda till flera närliggande järnprydnader, där ljuskopparna är löstagbara. Produkten ”Hindens rev” har fått sitt namn från det omtyckta naturreservatet som sträcker sig ut i Vänern, från Lindas hemkommun Lidköping.

Växla efter säsong

Villanytt noterar att ljus- och blomsterhållaren har fem eller sju rör att dekorera. Linda instämmer:

-Ja, och jag ser den lite som en uppdaterad version av en adventsstake. Och när den mörka årstiden passerats så ändrar man den enkelt till en vacker blomställning, eller något annat. Kunden har kanske helt egna idéer.

Som komplement skapar Linda Rodmar också kransar, av järn och mässing, som matchar stilen tjusigt.

Text: Nils Lindberg/Tom Swales

Annons