Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Måleri/Tapeter 18 jun 2024

De små detaljerna som ger den gamla känslan

Ska du renovera ett äldre hus? Eller bygger du nytt och vill få in lite känsla av förra sekelskiftet? Jörgen Marklund hos Marklunds Måleri och Golvslip i Skellefteå tipsar om stuckatur och dekorationsmålade detaljer.

Det är de små detaljerna som gör det, när du ska hitta den rätta känslan i ett rum, ett hus eller ett hem. Står du inför en renovering av ett äldre hus från sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal, så finns det några detaljer som kan vara extra väl värda att återskapa eller föra in på nutida villkor. Eller om du bygger nytt och vill skapa en gammaldags, elegant känsla.

Ny stuckatur ger nytt liv

Stuckatur och dekorationsmålning är två typer av detaljer som verkligen hade en guldålder kring förra sekelskiftet. Med stuckatur menas dekorationer gjorda av gips och lim i och kring framför allt innertak, till exempel takrosetter och kanter eller konstfulla lister och bårder.

– Gamla stuckaturer har ofta målats över många gånger under efterföljande årtionden och efterhand tappat sin form, eller så har de spruckit eller skadats. Det är inte så många som har kunskapen idag, men anlitar du ett måleri som oss som kan renovera stuckatur eller sätta ny så kan det bli fantastiskt fint, berättar Jörgen.

Marmorering och ådring

Dekorationsmålning är ett brett begrepp, men tidstypiskt för förra sekelskiftet är marmorering och ådring, det vill säga målning av mönster på ljust trä för att efterlikna marmor eller ädelträslag.

– Både marmorering och ådring är detaljer som kan bli effektfulla även i nyare hus med modernare stil. En pelare eller en fönsterbänk till exempel kan få ett helt nytt liv och bli ett blickfång eller en spännande kontrast till den övriga inredningen. Vi dekorationsmålar även andra mönster och motiv, även mer konstnärliga dekorationer av till exempel växter, djur och landskap på utvalda ställen på väggar och i tak, ibland även på möbler.

Jörgen Marklund betonar att när du renoverar ett äldre hus är det viktigt att helheten blir harmonisk, så att de där detaljerna verkligen passar in.

– Vi kan till exempel hjälpa våra kunder med bland annat tapetsering, golv och köksrenovering också. Och vi tar gärna den extra tiden att på plats ge råd om saker som färgernas effekt i rätt ljusförhållanden, symmetri, komposition, texturer och enhetlighet och olika materials egenskaper. Allt för att du i slutändan ska kunna ta de rätta besluten.

Text: Tobias Christoffersson

Annons