Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Kök 15 nov 2023

De mest omtyckta detaljerna i moderna kök

I alla kök, gamla som nya, finns någon särskilt uppskattad eller älskad detalj, form eller lösning. Men vilka är de mest omtyckta detaljerna i dagens kök? Villanytt frågar köksdesignern Cassandra Berg, som äger Marbodalbutikerna i Kungsbacka och Västra Frölunda.

Cassandra börjar med de osynliga egenskaperna:

-Många gillar verkligen Twist, som är Marbodals dolda eluttag. Det ser ut som en ganska anonym rund bricka på exempelvis en arbetsbänk. Men när man vrider på den så öppnas eluttag eller USB-kontakter, vilket är otroligt praktiskt när man behöver ström till elvispen, surfplattan eller stavmixern. Och när man vrider locket så göms uttagen igen, och hålls alltid rena.

Hon lyfter även upp sockellådorna, som är dolda nertill under bänkskåpen:

-Ja, det är något som många är glada över att de har valt. Utdragslådorna i sockeln är osynliga men kan ändå rymma många skrymmande redskap, som stekpannor, plåtar, brickor, grytlock och annat.

LED-lister som ligger infällda i urfrästa spår på undersidan av överskåp, är också mycket omtyckta. De sprider ett jämnt ljus över arbetsytor, trots att armaturerna knappt syns. Att de även kan lysa upp inuti skåp, utan att vara i vägen, är också något som besökarna i köksbutiken ofta värdesätter.

Ytor, strukturer och räfflor

Något som också vinner mångas hjärtan är räfflade ytor på köksfronter av varma träslag, som i Marbodals serie Signatur Ekbacken. Det innovativa med ytan är att räfflorna skapar ett spel mellan ljus och skugga, som växlar beroende på ljusförhållandet. Det gör ytorna livfulla, samtidigt som man ändå behåller den jämna och moderna looken. Värdet av taktila strukturer märks också i hur folk älskar träådringar som kan anas med både fingertopparna och ögonen.

-Ja, känslan som man får när man tar i saker med händerna är mycket viktig. Därför matchar vi gärna träslagens varma känsla med den svalare känslan av sten. Eller keramiska bänkskivor som är underhållsfria, hygieniska, rep- och värmetåliga samt tillverkade av naturliga och återvunna material, säger Cassandra Berg.

Etiska värden och egenskaper

Miljökrav är sällan det mest avgörande för folks val av kök, men i valet mellan två likvärdiga kök så är det lättare att omfamna ett miljömärkt kök, än ett som kan misstänkas ha smutsat ner världen.

-Ja, därför är många intresserade av vårt stora utbud av Svanenmärkta kök. De flesta känner nog mer trivsel och stolthet i sitt kök när man vet att det har tillkommit under rena och sjysta förhållanden. Att det finns dolda, synliga och praktiska värden kommer tydligt märkas i den nyaste Marbodalbutiken, som öppnar i Kungsbacka i slutet av oktober, avslutar Cassandra och välkomnar Villanytts läsare.

Text: Tom Swales

Annons