Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Livsstil 12 nov 2021

De 5 smartaste råden för att inreda hemmakontoret

VILLANYTT: Allt fler får möjligheten att arbeta hemifrån, och för många är ett bra hemmakontor med en ergonomisk arbetsplats lika självklart som köket, badrummet och sovrummet. Prioriteringen av boytan har förändrats, och allt fler värderar nu ett elskrivbord och en ergonomisk kontorsstol högre, och inreder ett riktigt arbetsrum. I bygg- och husbranschen märks också tydligt att fler privatbeställare ritar in ett bra hemmakontor vid beställning av villan, attefallshuset eller garaget. Andra prioriterar om boytan i hemmet så att ett höjbart arbetsbord, en inställbar kontorsstol och hyllor får ta utrymme från något annat som nedprioriterats. Villanytt bjussar här på de fem bästa råden för att inreda sitt hemmakontor. Vi har fått experthjälp av Andreas Zwahlen på AZ Design, varifrån många läsare har beställt sina kontorsmöbler.

 

  1. Är det värt att investera i höj- och sänkbart skrivbord?

Det korta svaret är ja, konstaterar Villanytt. De flesta som inreder sitt hemmakontor väljer idag ett höj- och sänkbart skrivbord, i stället för en fast höjd. Det handlar dels om att kunna variera kroppens belastning, dels om att vissa arbetsmoment utförs bättre stående, respektive liggande. Om skrivbordet ska användas av fler än dig själv, så blir det ännu mer motiverat med ett höjbart arbetsbord som kan anpassas efter alla familjemedlemmars kropp och arbetsställning. Sen kommer frågan om man nöjer sig med att veva upp bordet för hand, eller ska välja ett elskrivbord vars höjd regleras med en knapp? Andreas Zwahlen tipsar:

-Majoriteten väljer skrivbord med elmotor för prisskillnaden, jämfört med ett vevat skrivbord, är inte gigantisk idag. Och många inser att ju snabbare och enklare som höjden regleras, desto mindre blir risken för att man börjar slarva med den ergonomiska anpassningen. Behöver man ett särskilt tyst elskrivbord så är mitt tips att välja ett kontorsbord med separat motor i bägge benen. Eftersom motorerna då delar på belastningen så går de inte bara lättare utan håller även längre. Hållbarheten stärks också av att elektroniken är inkapslad i benen, något som dessutom gör att man slipper hängande kablar och komponenter under sitt höj- och sänkbara skrivbord.

Vevbara, det vill säga handvevade, skrivbord tycks ändå vara på uppgång bland de som inreder ett ergonomiskt hemmakontor. Det kan bero på att somliga väljer det billigare alternativet, när man själv ska betala. Men det kan också vara av miljöskäl, för ju mindre elektronik man köper desto mindre miljöbelastning riskerar man att medverka till. Och, möjligen finns en oro för att elstyrningen kan gå sönder.

-Ja, men eftersom man får mellan fem och tolv års garanti på elektriska och mekaniska delar, så bör man verkligen unna sig att välja de funktioner som man behöver för sitt hemmakontor, säger Andreas.

 

  1. En ergonomisk arbetsplats hemma behöver inte kosta skjortan

När man finansierar sitt hemmakontor privat så kan man inte dra av kvittona, för exempelvis ett höjbart arbetsbord eller en justerbar kontorsstol, i inkomstdeklarationen. Men, det finns faktiskt goda möjligheter att handla kontorsmöbler av hög kvalitet till bra priser. Något som är bra att veta, även när man ska försöka övertyga arbetsgivaren om att betala hälften. Knepet, som många insett, är att beställa från en kontorsmöbelhandel som har både brett sortiment och prisgaranti. Men, vad innebär det i praktiken?

– Prisgarantin hos oss på AZ Design innebär att den kontorsmöbel som du väljer inte kan köpas billigare från någon annan butik. Om du till exempel hittar ett likadant höj- och sänkbart skrivbord till lägre pris, så får du köpa det ännu billigare hos oss. Det här gäller såväl de mest exklusiva skrivborden i premiumklassen, från bland annat Herman Miller, som de mer prisvänliga kontorsmöblerna. Och i Nordens största sortiment kan beställa allt du behöver för ditt hemmakontor, i den prisklass du väljer, till det bästa priset, tipsar Andreas.

Om man lyckas beställa allt för hemmakontoret från samma butik så besparar man sig även stora fraktkostnader.

-Ja, och för att det ska vara möjligt så har vi allt i lager. Så en ergonomisk arbetsplats hemma går att få ihop till lägre kostnad.

 

  1. Kolla arbetsstolens möjliga inställningar innan köp

Om du tvingas välja mellan skrivbordsstolens stil och funktion, välj då den mest ergonomiska kontorsstolen. I praktiken är det den arbetsstol som har de inställningsmöjligheter som du behöver, för att skapa din kropps idealiska arbetsställning.

-De flesta sittställningar kan man få med höj- och sänkbart stativ nederst, reglerbar höjd på armstöden och möjligheten att luta sittvinkeln framåt och bakåt, och låsa i önskat läge. I kombination med höj- och sänkbart skrivbord, så täcker man nästan alla positioner. Har man däremot känslig rygg, och känner av längre sittningar, så är mitt råd att även välja svankstöd på sin skrivbordsstol. Behovet av nackstöd är också ett självklart val om man har behov av att luta sig bakåt emellanåt, men för de flesta är nackstöd aldrig värt att prioritera, berättar Andreas.

Somliga, särskilt de som har mycket långa ben, kan vilja ha en kontorsstol med långt sittstöd. Det vill säga en lång sittdyna, gärna med reglerbart avstånd från ryggstödet, som gör att hela rumpan och låren får sittstöd.

 

  1. Utseende kontra ergonomi på ditt hemmakontor

Stil och design har betydelse. Man tar arbetsplatsen mer på allvar om hemmakontoret är snyggt och genomtänkt. Ju trivsammare det blir, desto större chans att längtan och koncentrationen inte lockas därifrån. Trivsel påverkar alltså produktiviteten, och viljan att jobba i hemmakontoret. Ska man dessutom erbjuda kunder, medarbetare eller samarbetspartners möjligheten att komma dit, så kommer deras tro på arbetsresultatet stärkas om hemmakontoret upplevs som en riktig arbetsplats.

Möjligheten att inreda ett snyggt hemmakontor, utan att begränsas av de ergonomiska kraven, ökar ju större urvalet är. Kontorsmöbelproffset, Andreas Zwahlen, håller med:

-Ja, vi ser ju att alla uppskattar valmöjligheterna för färg, träslag och form. Om man valt ut ett visst höjbart skrivbord, så kan man välja bland nio olika storlekar. Utan att påverka funktionen kan man välja bland fem olika färgtoner och träslag, på den laminerade bordsskivan. Även benstativen kan väljas i tre färger.

Alla kroppar har olika proportioner, begränsningar, känsligheter och behov. Så låt kroppen, inte ögonen, få avgöra valet av arbetsstol och arbetsbord. Välj därefter den look som du vill ha i ditt hemmakontor.

 

  1. Rätt format viktigt för det höj- och sänkbara skrivbordet.

Villanytt råder dig att välja så stort skrivbord som möjligt, inom rimlighetens gränser för ditt hemmakontor. Då kan man ha allt tillgängligt, och samtidigt kunna ge plats för fysiskt skissande, läsande och skrivande. Bordsskivans djup är också en faktor för det ergonomiska skrivbordet, eftersom datorskärmarna blir större och bör betraktas på rätt avstånd.

-Sant. Och är man över 1,90 lång så bör man välja premiumstativ för bordet, eftersom det kan nå högre, då benen har tre sektioner i ställer för bara två. Är man av medellängd, under 1,90 så räcker det med att ett höjbart skrivbord kan bli 117 cm högt, avslutar Andreas.

Annons