Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Dörrar | Fönster 7 okt 2021

De 5 bästa tipsen: Välja glasade skjutdörrar eller vikdörrar?

Allt fler villaägare skaffar glasade dörrpartier, för att få maximal upplevelse av ljus och utsikt. När de är stängda så kan man fortfarande uppleva världen utanför, och när man öppnar dem så suddar man helt bort gränsen. För att få hjälp i valet mellan ett glasparti av skjutdörrar eller vikdörrar så ber vi Jimmy Sandeberg, grundare av Nordiska Fönster, om råd.

 

  1. Vikdörrar eller skjutdörrar – olika fördelar:

Den största skillnaden mellan glaspartier av skjutbara och vikbara dörrpartier är att de ger olika grad av öppenhet. Jimmy förklarar:

– Ja, när vikdörrpartiet öppnas maximalt så tar de undanvikta dörrbladen mindre plats, vid sidan. Det ger dig en större öppning. Men när skjutdörrarna skjuts åt sidan så stannar de ju längst ut i spåret, och begränsar öppningen med en dryg dörrbredd. I stängt läge kan skjutdörrpartier erbjuda mer obehindrad utsikt, eftersom glasade skjutdörrar kan göras bredare än vikdörrar. Och ju bredare skjutdörrar man väljer, desto färre ramprofiler och skarvar får man ju längs hela glaspartiet.

Så Villanytts råd är att ställa dig frågan: Vad får störst betydelse för mig och mitt hus? Maximal öppenhet i stängt eller öppnat läge?

 

2: Aluminium, trä eller pvc i skjutdörr eller vikdörr? Tänk så här:

Glasade skjut- och vikdörrpartier finns vanligen av aluminium, aluminiumklätt trä och PVC. Om priset är helt avgörande för ditt köp, utan att jämföra livslängd, design eller stabilitet, så kan man rangordna dem så här: PVC är oftast billigast, aluminumklätt trä är näst billigast medan skjutdörrar och vikdörrar helt i aluminium kostar lite mer. Men Jimmy råder att man ser investeringen mer långsiktigt.

-I längden blir helaluminium oftast mest lönsamt. Dels för att konstruktionen och materialet är stabilare och sällan kräver någon nämnvärd service eller justering med tiden. Dels för att aluminium påverkas minst av åldrandet, och det har betydelse för både hållbarheten och utseendet. Dessutom har skjut- och vikdörrpartier helt i aluminium ett mer påkostat utseende, vilket bidrar mycket till villans värde.

De flesta husägare, som Jimmy och kollegorna på Nordiska Fönster dagligen får kontakt med, tänker långsiktigt och väljer därför hel-aluminium. Och Villanytt bekräftar att aluminium erbjuder fler minimalistiska designval. Exempelvis dolda trösklar, ramar och profiler som omger, styr och fixerar glasdörrpartiet. Jimmy visar oss dessutom deras helintegrerade handtag som ytterligare bidrar till en stilren design för glasade skjut- och vikdörrpartier.

 

  1. Vill du slippa se eller kliva över tröskeln? Välj då ett tröskelfritt skjutdörrparti.

Något som många önskar är glasade dörrpartier utan tröskel, så kallad nolltröskel. För att lösa detta så sänks en speciell tröskelskena, som är platt och slät, ner i golvet. På så vis får golvet samma nivå inne som ute, utan synligt avbrott för tröskeln och inget hinder som fötterna måste kliva över.

-Visst. Ett tröskelfritt glasdörrparti med bibehållen prestanda är nu möjligt tack vare våra nya utvecklade system. Den dolda tröskeln, nedtill på skjutdörrpartiet, har ett dolt dräneringssystem som gör att vattnet rinner ut på framsidan, berättar Jimmy.

 

4: Hur får man maximal och obegränsad utsikt i skjut- eller vikdörrpartiet?

Ju mindre man ser av profiler, trösklar och karmar i det glasade dörrpartiet, desto större blir upplevelsen av utsikten genom glaset. Det ger också ett exklusivare uttryck med en gränslös utomhus-upplevelse inifrån bostaden. Jimmy visar oss det mest tydliga exemplet, på maximalt glas och minimalt framträdande konstruktion, i modellen Panorama Horisont:

-Eftersom profilerna är helt integrerade så är enbart glaset synligt – eller osynligt kan man ju också uppleva. Mittposterna, alltså stolparna, är bara tjugofem millimeter breda. Så det finns knappt något som antyder gränsen mellan ute och inne i ett sådant här glasdörrparti.

 

  1. Jobbigt att skjuta eller vika glasdörrarna varje gång man passerar? Välj en gångdörr i ditt glasade dörrparti.

 

Oavsett om du väljer skjutdörrar eller vikdörrar i glaspartiet, så kan de upplevas som lite tyngre att snabbt öppna för att bara kila in och ut. I synnerhet om man väljer breda dörrar för att få en så obruten vy som möjligt. Villanytt rekommenderar då att man väljer minst en gångdörr, det vill säga en dörr på gångjärn som öppnas likt vanliga dörrar.

–Ja, och med vårt system kan gångdörren placeras var man vill, bland de övriga vik- eller skjutdörrarna. Det är verkligen smidigt om man

Annons