Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 4 feb 2024

Därför ska du ta hjälp med markarbetet

Slit inte ut dig i onödan. Säkerställ att jobbet blir gjort med kvalitet. Få hjälp och inspiration att förverkliga potentialen hos din tomt och trädgård. Fredrik Göthberg på Göthbergs Schakt berättar om fördelarna med att anlita hjälp för dina markarbeten – stora som små.

Det kanske inte verkade så farligt från början, men plötsligt känns det övermäktigt – när du står där med spaden och har satt igång att gräva på allvar. En kubikmeter jord är en ganska stor volym. Att skala bort tre decimeter ytlager över trettio kvadratmeter tar sin tid. Inte minst om jorden legat packad länge på säg din garageuppfart. Eller om den rymmer sten, rötter och stubbar.

Rätt jobb på rätt sätt

Det finns många projekt för tomt och trädgård som kräver grävning och flytt av jord och massor, bearbetning av marken, anläggning och gjutning. Projekt där du kan spara både tid och möda genom att anlita professionell hjälp, och samtidigt säkerställer att jobbet blir yrkesmässigt utfört. Anläggning av en ny, bredare garageuppfart till exempel, eller beredning av grund till uteplats, uterum eller växthus.

– Risken är att man, när man märker hur jobbigt det är, nöjer sig med att gräva bort det översta gräslagret och sedan lägger på lite nytt grus till en garageuppfart. Men ska den hålla i många år krävs det att du gräver ut 30-40 centimeters djup, lägger ner markduk och olika fraktioner av grus i rätt lager. Med vår kunskap och våra maskiner går det snabbt och lätt, säger Fredrik Göthberg på Göthbergs Schakt i Örebro, specialister på gräv, schakt och markarbeten och totalentreprenör för olika trädgårdsprojekt.

Förverkliga dina trädgårdsdrömmar

Flyttar du in i ett nybyggt hus har du chansen att formge din trädgård från grunden. Flyttar du till ett äldre hus vill du kanske göra om i trädgården efter dina egna idéer. I bägge fallen kan rätt markarbeten ge nya möjligheter för dig att förverkliga dina trädgårdsdrömmar.

– Att skapa nivåskillnader på en tomt är ett bra sätt att göra en trädgård levande och att på ett naturligt sätt dela in den i flera rum, istället för bara en platt yta. Du kan få hjälp med både grävning och gestaltning, och med att till exempel göra stadiga stödmurar och fina plattgångar. På en äldre tomt kan vi lätt röja bort träd och buskar om du vill väcka nytt liv i den eller bara göra det mer lättskött. Och för dig som är intresserad av odling, varför inte ta hjälp att anlägga gedigna pallkragelådor med bra matjord i och grus omkring? Det som tar lång tid för dig går snabbt för oss.

Text: Tobias Christoffersson

Annons