Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Hälsa | Livsstil | Resmål 30 nov 2023

Därför är spa heligt för svenskar

Svenskarnas kärlek till spa-upplevelser blir starkare för varje år, och stunderna på spahotell betraktas nästan som heliga för många. Men vad är det som spaet ger oss, och vilka egenskaper på anläggningen ger oss den optimala känslan? Vi frågar Fredrik Svedberg på Åkerblads Gästgiveri Hotell & Spa i Tällberg. Där har man låtit arkitekten Per Öberg rita den nya spaavdelningen som både ska uppfylla gästernas önskemål samt överraska.

På frågan om varför så många svenskar hellre väljer en spaweekend före många andra upplevelser svarar Fredrik:

-De flesta är uppkopplade och utsatta för ett medialt flöde, överallt. Även plikt, stress och ansvar ligger på de flesta, även om vi inte tänker på det. Den snabba kommunikationen ger oss stora möjligheter men kan hindra avkopplingen och det finns få stunder där vi väljer att, eller vågar, avstå. Spa blir då det sammanhang där man helt kopplar av och är fullständigt i nuet. Vi har också en längtan efter att unna oss en grad av lyx, lite äventyr, bli omhändertagna och kliva ut ur vardagen.

Dessutom är spa en av få upplevelser som man kan göra tillsammans oavsett ålder, fysisk förmåga eller form av relation – som vänner, kollegor eller sin älskade. Och ju mer upplevelserik och unik varje detalj är desto mer älskade blir spavistelsen.

-Ja, gästerna älskar att ana Åkerblads månghundraåriga tradition av omsorg i varje unik detalj. I glasen, kaffekopparna, gnistgallret framför eldstaden, atmosfärens i spaloungen, fåtöljerna, doften, de egenimporterade vinerna i den stora vinkällaren, maten, ljuden, hotellrummen och alla färska snittblommor. Och det märks tydligt i spaets nya skepnad som nu invigs i november.

Det unika är uppskattat

Fredrik berättar att gäster tycker om att upptäcka och överraskas av små ting som visar omtanke.

-När de ligger på massagebritsen och riktar blicken uppåt så ser de taket av björkstammar som är vackert belysta. Många fascineras också av den unikt designade ”varma källan”, som omges av naturligt skiffer i vacker ljussättning. Den nya hydromassage-poolen kommer också att ge många en ny njutning. Och de långväga gästerna njuter särskilt mycket av att blicka ut genom panoramat mot den nästan Skansen-liknande omgivningen med Tällbergs många klassiskt röda timmerhus.

Korta och långa vistelser

Fredrik upplever att ett dygn eller en weekend på spahotellet får gäster att hitta den maximala avkopplingen.

-Det öppnar större möjligheter att unna sig professionell behandling för ansiktet, händerna och fötterna, eller hela kroppen. Eller att låta sig omsvepas av välgörande ljus och vattenmassage i vår hydroterapi. Att väja ett spa på avstånd kan ytterligare underlätta avkopplandet, eftersom man får mer distans till jobb och vardag. Men även korta och regelbundna besök har en stor positiv effekt på välmåendet, märker de:

-Ja. Spamorgon med hotellfrukost på Åkerblads är mycket populärt bland gäster i vår omgivning.

Text: Tom Swales

Annons