Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 4 sep 2023

Dags för gårdsloppis? Satsa stort på skyltar

Att arrangera en stor loppis eller bytesmarknad tillsammans med grannarna är ett roligt sätt att bli av med överblivna prylar, träffa människor och tjäna en extra slant. Men underskatta aldrig hur många, eller hur stora, skyltar som behövs för att locka maximalt antal besökare. Den som till vardags inte arbetar med skyltning missbedömer oftast hur avgörande skyltar är. Så här kommer några tips för att antingen göra egna eller köpa skyltar.

 

Skyltpennor gör jobbet

Om arrangemanget blir lyckat, lönsamt och välbesökt så kommer du och grannarna vilja upprepa det, och fler kommer att vilja medverka. Därför är det värt att lägga mer kraft på skyltar, gatupratare och skylthållare som kan återanvändas. Det är lätt att tänka ”vi behöver bara skriva med penna på några pappskivor”. Men har ni verkligen pennor som är tillräckligt breda så att linjerna syns på avstånd? Är bläcket verkligen vattenfast så det inte sköljs bort av morgondagg och eventuellt regn? Innehåller pennorna så mycket bläck så att det räcker till stor och kraftig textning på många skyltar? Med detta i åtanke så är det oftast bäst att köpa ett par riktiga skyltpennor i samma färg. De ger mycket väl synliga linjer, har väderbeständig spritbläck som torkar direkt och pennan kan återfyllas med bläck. Att skriva med en skyltpenna går mycket snabbare och lättare än att måla text med pensel och färg. Linjerna blir dessutom kantskarpa, till skillnad från att spraymåla text på skyltar.

Undvik skyltar av papp

Skyltar av papp viker och vrider sig av minsta vind, morgonfukt eller nederbörd. Gör man dessutom hål, för att dra igenom snören eller buntband, så trasas pappskivorna sönder. Leta hellre fram styva och väderbeständiga material. Kanske hittar ni någon gammal takplåt, plastskiva, lastpall eller dörr? Även masonit, spånskiva och plywood som är obehandlad tål att stå ute, om det bara gäller ett par dagar åt gången och om de förvaras torrt till nästa års loppis.

Storlek har betydelse

Vill man locka många besökare så gäller det att skylta där många passerar. Inse också att de flesta som passerar er skylt inte har planerat att besöka er, och alltså inte söker efter er skylt. Alltså krävs stora, tydliga och korta budskap för att fånga uppmärksamhet och locka spontana besökare. Underskatta aldrig betydelsen av storlek. Bilister passerar i hastigheter, de är fokuserade på trafiken och utanför bilen finns mycket annat än din skylt som kan fånga blicken. Så välj färger som kontrasterar mot varandra, och avviker mot omgivningen.

Skylta med korta och snabba budskap

Ju färre ord, tecken, symboler och bokstäver som skyltar har, desto större chans att mottagaren uppfattar budskapet. Så välj bort så mycket information som är möjligt. En pil i riktning mot er loppis är snabbare uppfattad än att skriva ”Äppelgatan”, ”bakom kyrkan” eller ”12 km åt nordost”. Men följ upp pilen med ytterligare skyltar där vägar förgrenar sig, så att folk hittar fram. Använd en och samma stil och samma färger på alla era skyltar, så kommer besökarna uppfatta era nästkommande och följande skyltar lättare – även om de är mindre. Människan har nämligen en perceptionsförmåga som automatiskt uppfattar sambandet mellan stil och färg.

Text: Redaktionen, Villanytt

Annons