Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Livsstil | Sport 4 jul 2023

Cornhole – spelet som trendar i trädgårdarna

Att spela kubb, boule, krocket och andra utomhusspel har länge varit populärt i trädgårdar och parker. Men spelet som nu trendar när vänner och familjer umgås, är det amerikanska spelet cornhole. Villanytt tittar närmare på spelet och vi får lära oss reglerna av cornholebutiken.se.

 

Många beskriver cornhole som lekfullt, att det triggar spänningen, aktiverar sällskapet och kan spelas av både nybörjare och elitspelare. Enkelt beskrivet så handlar det om att kasta små kornfyllda tygpåsar och pricka poänghålet i en spelbräda på marken. Men på detaljnivå är cornhole mycket mer än så – särskilt för de hängivna spelarna, lagen, riksförbundet och de stora tävlingarna i USA. Men samtidigt har det länge varit ett älskat sällskapsspel i Nordamerika. Det har visserligen anor från 1800-talet, men den nuvarande formen fastställdes omkring millennieskiftet. Och sedan några år tillbaka växer också intresset för cornhole i Sverige. Svenska cornholeföreningen har bildats och ute i landet har ett tiotal klubbar bildats, och fler är på gång. Även under mer lekfulla former spelas det bland vänner på grillfester, beachpartyn och som trädgårdsspel i familjer.

 

Spelet, utrustningen och reglerna

I grunden är reglerna för cornhole enkla, åtminstone på hobbynivå. På cornholebutiken.se kan man läsa, se bilder och filmer om reglerna i detalj och lära sig en del trix. Men i korthet kan man börja så här: Placera ut två spelbräden på marken, med ett avstånd på exempelvis sex till åtta meter emellan. Det här blir också avståndet som ni kastar ifrån, så om man är nybörjare kanske man vill ha ett kort avstånd, medan erfarna spelar ofta väljer drygt åtta meters distans. Spelbrädorna har ben under som gör att de lutar, vända mot varandra och spelarna. Två motspelare eller lag får fyra kastpåsar var, i varsin färg. Första kastaren ställer sig bredvid den ena cornhole-brädan och siktar mot hålet på den bortre brädan.

 

Räkna poäng i cornhole

Påsar som hamnar på spelbrädans kant och vidrör marken, eller benen, ger noll poäng och plockas bort direkt så de inte hindrar kommande kastpåsar. Kasta varannan gång, men räkna inte poäng förrän alla åtta påsar är kastade. Välplacerade påsar kan ju knuffas bort av motspelarens kommande kast. När påsarna är slut så ges en poäng för varje som ligger kvar på brädan, och tre poäng för varje påse som hamnat i hålet. Därmed är en ”runda” klar, och spelet fortsätter nu i andra riktningen mot den motstående brädan. Först till tjugoen poäng vinner.

 

Designs

Till skillnad från andra gräsmattespel så finns cornholebrädor i mer varierande grafiska designs än fotbollar, kubb- eller bouleset. Familjen Gustafsson, grundare av Cornholebutiken, har utvecklat många olika populära looks. Villanytt hittar flera brädor med skandinavisk elegans, där motivet är grafiskt linjärt, svartvitt och geometriskt. Andra har mer amerikansk sportdesign, där bild och typografi har referenser till baseboll. Vi hittar även retrodesignade brädor, inspirerade av 1950-talet och en touch av Coca-Cola-estetik. De surf- och beach-influerade brädmotiven har en kul känsla av 60–70-talets popkultur, medan andra brädor har allt från stiliserade motiv av blommor eller berg till abstrakta färgsättningar.

 

Kuriosa om cornhole

Ordet cornhole syftar på att påsarna traditionellt varit fyllda med torkade bönor eller majskorn (eng: ”corn-”), och att de kastas i hål (-hole). Andra förekommande namn är ”bean bag game” eller”bag toss”, vilka avser samma spel. Om man väljer att betrakta det som ett spel, en sport eller en lek är främst en fråga om spelarnas eget förhållande till cornhole. De som satsar och tävlar seriöst betraktar det som en sport, medan hängivna amatörer ofta säger spel. Men självklart kan det också vara en lek, om tävlandet och poängräkningen inte är det viktiga utan umgänget och känslan av att pricka rätt med påsen. Spelets utveckling har anor från 1800-talet, och viss koppling till det klassiska spelet hästsko-kastning. I nästan alla historiska kulturer finns någon form av liknande sporter och spel, där man kastar eller rullar föremål mot ett liggande eller uppställt målobjekt; Kasta varpa, spela kula, bowling, boule, boccia, dart och många andra. Cornhole fick sin moderna form omkring millennieskiftet, och då blev reglerna mer officiella och fastställa. Även måtten på spelbrädan och hålet, liksom vikten och formatet på kastpåsarna, är numera reglerade. Det har gjort det enklare att träna och tävla under samma förutsättningar och villkor, överallt i världen.

Text: Tom Swales

Annons