Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 22 jun 2023

Viktiga val när du bygger uterum

Har du bestämt dig för att bygga ett uterum? Då har du säkert redan funderat en del på hur du vill ha det. Matti Karhunen på Mattis Bygg som har lett bygget av många uterum berättar om några viktiga val att tänka lite mer på.

Med ett uterum förlänger du sommaren och förkortar vintern. Du ger vår och höst extra värme och de svala sommarkvällarna med. Du får en ny trivsam plats som är både ute och inne, och som du om du vill kan använda året runt. Matti Karhunen driver Mattis Bygg, totalentreprenör inom bygg i Uppsalatrakten med många års erfarenhet av att hjälpa villaägare med om- och tillbyggnader.

Uterummets funktion

– Under hur stor del av året vill du använda ditt uterum? Ska ditt uterum bli ett extra vardagsrum året runt, en mat- och umgängesplats under årets varmare delar i första hand eller kanske en vinterträdgård? Hur mycket vill du ha plats med? De flesta uterum vi bygger är mellan 15 och 30 kvadratmeter stora. Tänk igenom dina behov nog och planera yta och utformningen därefter, säger Matti Karhunen.

Placering och tillgänglighet

– De flesta vill ha sitt uterum i ett väderstreck med mycket ljus, men tänk på du också behöver solskydd och vädring, gärna öppningsbara fönster för tvärdrag. De flesta väljer ett uterum direkt intill huset, vanligast är att gå ut i uterummet från kök eller allrum. Uterum i samma golvnivå som huset är behagligt, men ett eller två trappsteg fungerar också bra. Din kommun kan kräva att uterummet går att tillgänglighetsanpassa i framtiden.

Grund och uppvärmning

– Vi brukar rekommendera så kallad varmgrund, en armerad betongplatta som är gjuten med ett tjockt lager cellplastisolering mot marken. Träbjälklag på plintar är bra om uterummet behöver byggas en halv till en meter upp från marken för att komma i husets golvnivå. Du kan lägga in golvvärme, och en luft-luftvärmepump kan bidra med både billigare uppvärmning och svalka.

Isolering

– Vill du ha ett uterum att vistas varmt i året om behöver du fullisolerande tak och väggar, och glaspartier med energiglas. Det innebär också att uterummet går upp i pris.

Tak och väggar

– De flesta väljer stora glaspartier till sitt uterum med skjutväggar som kan öppna upp mot trädgården. Ett tips är att välja bort skjutpartier, som är dyrare, på en av sidorna där du möblerar med sittgrupp och istället ha en vanlig vägg och fönster för att kunna vädra. Som tak kan du ha ett genomsiktligt glas eller kanalplast, eller ett ”vanligt” fullisolerat tak med plåt eller takpannor, kanske med inbyggda fönster.

Golv

– Många väljer klinkers som uterumsgolv då det är slitstarkt och praktiskt. Trägolv ger en varmare känsla men är mindre tåligt för vatten och slitage. Jag kan även rekommendera de nya och mycket tåliga laminatgolven av massiv vinyl eller linoleum, de finns i många olika utseenden. Man kan också slipa upp betongplattan efter gjutningen och ha den som den är, med blank yta eller med dolomitsten inlagd för vacker mönstring. Lycka till med planeringen av ditt bästa uterum!

Text: Tobias Christoffersson

Annons