
Byggnation | Inredning 4 apr 2025
Släpp in ljuset och ta hem sommarkänslan. Genom att ge favoritplatsen tak och väggar kan den varma årstiden förlängas och ge högre livskvalitet. Villanytt kontaktade Magnus Carlsson på Uterum & Fönster som gav sin syn på hur man ska tänka kring villans grönaste rum.
Ett uterum förlänger sommaren och kan utnyttjas redan tidigt på våren, under sommaren vid dåligt väder och en bit in på hösten. Ja, nästan året om. Det menar Magnus Carlsson på Uterum & Fönster, ett företag som hjälper villaägare på västkusten att släppa in ljuset med inglasade uterum.
– När det regnar, blåser eller är kallt måste man lämna eller stänga den plats som ofta är favoriten med familj och vänner. Det tycker vi är synd. Vi behöver sol och syre!
Hur ska rummet användas?
Magnus tipsar om att ställa sig frågan om hur uterummet ska användas och hur tankar och visioner ser ut. Ska det vara isolerat för att kunna värmas upp året om så att du kan ha middagen där? Ska växter kunna övervintra? Eller kommer rummet att vara avstängt under vinterhalvåret?
– Jag försöker lyssna in vad kunden vill ha och lotsa rätt, det är viktigt. En annan viktig faktor före projektets start är att veta hur mycket uterummet får kosta. Efter dessa saker är på plats är det lättare att avgöra hur uterummet ska se ut.
Semiisolerat förlänger säsongen
Ett uterum som ska användas året om behöver vara isolerat med tjockare tak- och glasfönster och en isolerad grund. Ett sommarrum har oisolerade enkelglas i fönster och dörrar.
– Att vinterbona handlar till största delen om själva produkterna som är mer sofistikerade. Men det är samma typ av byggnation och montage. Om du inte riktigt vet hur du vill ha det så är mitt råd att gå mot ett halvisolerat uterum. Då har du ett rum att nyttja året om och med tillskottsvärme kan du även använda det på nyåret. Semiisolerade uterum är de vi jobbar med mest. För den som har möjlighet har vi ett showroom i Göteborg där vi på ett enkelt sätt kan förklara hur vi jobbar med isolerade partier och grunder, berättar Magnus.
Totalentreprenad för ordning och reda
Magnus påpekar vikten av att välja en totalentreprenör om man som villaägare inte har kompetensen att utföra projektet själv. Alternativet är att agera projektledare och vara en beställande hand till byggfirman samt jaga målare och elektriker. Kanske även anlita en arkitekt som hjälper till med bygganmälan eller bygglov.
– Inte minst av kostnadsskäl ska du välja helentreprenad. Först och främst, ta kontakt med rätt entreprenör. Hitta någon som har en helhetslösning som kan göra allt från skiss, bygganmälan och att genomföra hela projektet med egna hantverkare som kan allt från grund, markarbeten, snickeri, VVS, el och måleri. Och anlita en firma som har ett stort engagemang i ditt projekt, avslutar Magnus Carlsson.
Text: Eva Rydinger