Byggnation | Hushållsnära tjänster 20 nov 2024
Är söderläge ett måste, vilken takform är bäst – och går det att matcha solpanelerna med färgen på tegelpannorna? Niklas Österberg, som jobbar med produktion och installation av solceller, reder ut några vanliga takrelaterade frågetecken.
Söderläge är ett vanligt säljargument i mäklarannonsen. Det är också något som ofta lyfts fram i diskussioner om solpaneler – men att tro att huset måste ha söderläge för att montera solceller är en vanlig missuppfattning, menar Niklas Österberg, på PPAM Solkraft i Ljungsbro.
– Alla tak funkar, förutom de som ligger i norrläge. Där får man inte så mycket produktion, säger han.
De absolut bästa husen är de som har ett södertak med två flyglar så man kan sätta solceller åt såväl söder som åt öst och väst.
– Då kan man följa solkurvan från morgon till kväll vilket är bra då man ofta har den största elförbrukningen på just morgonen och kvällen, förklarar Niklas.
Den optimala vinkeln
Det bästa vädret för solcellerna är en solig och vindstilla vårdag, med runt 20 grader, och för att solen ska studsa så rakt som möjligt mot anläggningen behöver solpanelerna ligga i en vinkel mot himlen på mellan 40-45 grader.
– De vanligaste sadeltaken har den graden av vinkling. Om man har ett platt tak vinklar vi upp panelerna, så det är inga problem, säger Niklas.
När man sätter solceller på sitt hus får man räkna med att de ska sitta där länge, i runt 30 år. Det är därför bra att se till så taket har en minst lika lång livslängd.
– Om det börjar bli dags att byta tak så rekommenderar jag starkt att göra det innan man monterar upp solpaneler. Annars kan det bli onödigt dyrt när man måste plocka ner solcellerna och montera upp dem igen. Montaget är det som tar tid när det ska vara säkert för både personalen och utrustningen, säger Niklas.
Svart den bästa färgen
Eftersom taket är en så stor del av husets utseende kan det kanske kännas lockande att matcha färgen på solpanelerna med den på exempelvis tegelpannorna. Där bör funktion dock gå före utseende, enligt Niklas Österberg.
– Om man väljer en färgad panel, som terracotta, så ska man veta att det sänker effekten som man får ut. Det absolut bästa är svarta paneler med vita mönster, som många av de tidiga panelerna hade. Av estetiska skäl och det som våra kunder vill ha så jobbar vi på PPAM Solkraft med högpresterande helsvarta profiler, säger han.
Text: Cecilia Bäcklund