Byggnation | Tak 17 sep 2024
5 saker du ska tänka på när du renoverar taket
Att renovera taket är ett av de största och viktigaste arbetena som finns att göra på ett hus. Nabil Alaoui på Tak365.se tipsar om fem saker du ska tänka på när det är dags.
Att renovera taket är något många husägare bävar för och väntar med in i det längsta. Det gäller bara att inte vänta för länge: Ett tätt tak i gott skick är en grundförutsättning för ett friskt och välskött hus att bo och leva i.
1) När är det dags att renovera taket?
Har du upptäckt läckage in i huset beror det oftast på en skada i taket, de vanligaste ställena är kring skorsten, ventilationsrör och takfönster, och då behöver du åtgärda den så snart som möjligt. Synliga skador på yttertaket som trasiga pannor, skador i plåten eller ställen där takmaterialet börjat lossna är andra tecken på att det är dags.
– Att ”lappa och laga” är ett alternativ, men vet du att ditt tak närmar sig sin tekniska livslängd så är det oftast bättre att ta ett stort grepp och renovera hela taket, säger Nabil Alaoui på Tak365.se, som förmedlar erfarna takläggare i Göteborgsområdet.
Den tekniska livslängden varierar mellan olika material: Tegelpannor kan hålla i cirka 75 år, betongpannor, aluminium- och plåttak i cirka 50 och shingeltak (”papptak”) i 20-30 år.
2) Hitta rätt takläggare
Ta god tid på dig och var noggrann i ditt val av takläggare.
– Välj ut ett par entreprenörer med erfarenhet och goda referenser och be om offert. Alla seriösa takläggare kommer på personligt besök och gör en besiktning av taket, sedan diskuterar ni tillsammans fram vad som behöver göras och vilka alternativ som finns, och så får du ett ungefärligt kostnadsförslag. De bästa takläggarna kan oftast inte komma redan nästa vecka, eftersom de är efterfrågade.
3) Byta undertaket också?
– När du lägger om yttertaket ska du passa på att kontrollera skicket hos undertaket också. Börjar det bli dags att byta även undertaket blir det förstås billigare och smidigare att göra det samtidigt som du lägger om yttertaket.
4) Byta takmaterial?
Det finns flera anledningar till att vilja byta taktäckningsmaterial när du ändå måste lägga om taket. Kanske vill du byta plåt mot tegel av estetiska skäl, eller lägga betongpannor istället för tegel för att det är billigare. Det kan dock finnas andra aspekter att väga in också.
– Byter du mot ett tyngre material, till exempel från plåt till tegel, måste du vara säker på att takkonstruktionen klarar ökad vikt och vid behov förstärka den. Att byta takmaterial kan också kräva bygglov om du bor i detaljplanerat område, kolla vad som gäller i din kommun.
5) Passa på att göra andra arbeten samtidigt
När du ändå har byggställningarna uppe finns det en del andra, mindre arbeten på och kring taket som kan vara bra att göra nu.
– Passa på att se över skicket på till exempel vindskivor, hängrännor och stuprör eller takläkt, takfot och skorsten, ja även tilläggsisolering, balkonger och fönsterbleck på andra våningen. Ja, du ska kanske rentav få upp solceller när det nya taket är lagt?