Arkitektur | Byggnation | Snickare 21 nov 2024
Energieffektivisering är aktuellt i alla villahushåll. Men många investerar i effektivare värmesystem, trots att lösningen kan vara både enklare och billigare. När delar av hemmet upplevs som kallare så beror det ofta på att varmluften inte leds den vägen. Lars Östlin på Airmove, vars luftflyttare många husägare känner igen, tipsar om kostnadseffektiva lösningar.
I hus med radiatorer, luftvärmepumpar och kaminer så upplevs värmen ofta hög i värmekällans närhet, medan det är betydligt kallare på lite avstånd. Samma obalans kan upplevas i bostäder som har golvvärme i endast en del av hemmet. Men i stället för att placera ytterligare en radiator eller luftvärmepump i den svalare delen av hemmet så bör man sträva efter att jämna ut värmen från den källa man redan har. Lars Östlin, på Airmove.
-Ja. I vår kostnadsfria rådgivning så förklarar vi principen för värme- och luftflyttning, och visar vilken väg som är optimal genom deras hem. Det krävs sällan någon stor insats för att bättre ta vara på sin värme. Många som bor i tvåplans-bostäder investerar dyra pengar i en andra luftvärmepump på den svalare våningen, när de egentligen hade klarat sig med en värmeflyttare mellan våningarna. Tidigare skaffade många en ”airmove”, för att få friskare luft i huset och då fick de värmeutjämningen som en bonus. Men idag, är det värmeutjämningen som är främsta skälet, och den friskare luften blir deras bonus.
Flytta kalluften i stället
Villanytt tittar närmare på modellen Airmove 2.0, som nordbor främst väljer för att cirkulera varmluft mellan våningarna. Till skillnad från marknadens andra produkter så flyttar den kall luft till nedervåningen, om det är där som värmekällan finns, i stället för tvärtom. Lars Östlin tillägger:
-Då blir kalluften uppvärmd, den stiger upp genom trapphuset och cirkulationen gör att värmen sprids till hela huset. På sommaren blir fördelen att solheta rum blir svalare, när luften cirkuleras och temperaturen utjämnas. Den som brukar använda aircondition kan spara riktigt mycket energi och pengar.
Ytterst förenklat så jobbar alltså Airmove efter principen att suga kalluften, i stället för att blåsa varmluften, och Lars förklarar att det ger en större effekt till lägre driftskostnad.
För luft- och värmeflyttning mellan rum, så rekommenderar Lars en Airmove 1.1 som vanligen placeras i innerväggen mellan rummen, för att leda värmen rätt väg.
Viktigt välja tystgående
Ljudnivå och elförbrukning är viktiga faktorer när man väljer värmeflyttare. Ljudet får ju inte påverka husfriden eller sömnen, och fläkten ska flytta maximalt med luft med så liten energiförbrukning som möjligt. Vid en jämförelse med andra varumärken så imponeras vi av att modellerna ”1.1” och ”2,0” flyttar 60 kubikmeter luft per timme, med en ljudnivå på endast 11 dB på lägsta driftläget. I det högsta driftläget flyttar de 110 kubik.
Att husägare säger ”airmove” som ett generellt begrepp för värmeflyttare är inte konstigt; Airmove har sedan starten sålt över 25 000 enheter, från tillverkningen i Fagersta.
Text: Tom Swales