Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Snickare | Trädgård 25 maj 2020

Bygg en pergola – Steg för steg guide

En pergola ger dig ett helt nytt rum i din trädgård, där du kan inreda hur du vill och ha det mysigt. En pergola är egentligen en öppen stomme med balkar som skuggar, men du kan också välja att ha ett tak. I Sverige består bygget oftast av trä, vilket också gör det enkelt att bygga den själv. Eftersom den består av stolpar är det viktigt att du väljer stabila sådana, annars kan det se ganska torftigt ut. Stolpar och balkar bör vara lika stora, medan överliggande bör vara lite klenare än vad balkarna är. Glöm inte bort att det behövs en stabil grund för en hållbar pergola.

Det är snyggt att ha klätterväxter runt pergolan, som dessutom hjälper till att ge skugga från solen. Du kan också fästa en duk som tak om du vill ha mer skugga än du får av överliggarna. Om du vill göra arbetet lättare kan du välja standardreglar, så slipper du såga så mycket. Vi ska i den här guiden hjälpa dig att bygga en pergola på ett enkelt sätt. Vi kommer att ge dig alla de tips du behöver för att kunna uppföra en fin pergola i din trädgård, där du kan avnjuta härliga sommarkvällar med en bok eller en god drink.

Storlek och material

För det första måste du tänka igenom vilken storlek du vill ha på din pergola, samt hur mycket plats du har. Det är viktigt att du tar mått för att veta exakt hur stor plats du har och så att du kan anpassa materialet efter det. Vårt exempel ger en pergola som är drygt 5,5×2 meter stor, vilket ger en yta på lite mer än tio kvadratmeter. Ju större din pergola ska vara desto grövre stolpar bör du välja, för att din pergola ska se klen ut. Eftersom en pergola inte har tak behöver du inte sätta stolparna alltför tätt, men tänk på att det ska se snyggt ut.

 

pergola underifrån med växter

För vår steg för steg guide behöver du 12 reglar i storlek 45×95 mm till stolparna. Du behöver också reglar i dimension 45×145 mm, en på 540 cm till ena långsidan samt två på 531 cm till andra långsidan och mitten. Det behövs även två stycken sådana på 199,5 cm till kortsidorna samt åtta på 90 cm som ska användas till snedsträvor. Till överliggarna behöver du reglar på 45×70 mm, du behöver 10 stycken på 250 cm, samt sex stycken på 50 cm till korta takreglar. Du behöver också 10 offerbrädor av hyvlat trä i dimension 22×70 mm samt i längd 253 cm. Runt 15 meter dekorlist behövs också.

Materialinköp till din pergola

Utöver virket behöver du också sex stycken plintar med stolpskor, singel att lägga i hålen för att stolparna ska stå stadigt samt tjärpapp att ha under stolparna. Ett trälim/vinterlim är också nödvändigt för att limma ihop reglarna till dina stolpar. Skruven vi använt är galvaniserade skruvar i storlek 6×80 mm och 8×40 mm, franska skruvar i storlek 10×120 mm samt galvaniserade spikar på 120×3,4 mm. Andra saker du måste införskaffa dig innan du sätter igång är armeringsnät på 80 x 120 cm, krokar och kedjor att hänga upp dem med samt träolja och utelasyr. Du bör också använda ett murarsnöre som hjälp när du bygger din pergola.

 

Pergola ovanför trappa

Pergolan ska bestå av sex stolpar, en i varje hörn samt två extra på ena långsidan. Ovanpå stolparna kommer du montera en ram av reglar, en på varje kortsida samt en på varje långsida och ytterligare en lång regel i mitten. Sedan ska du montera överliggare som sticker ut en bit på långsidorna, samt korta takreglar som sticker ut en bit på kortsidorna. Dessutom lägger vi offerbrädor på överliggarna, de kan enkelt bytas ut om de skulle slitas och skyddar därmed reglarna som du använder som överliggare. Du ska också förstärka pergolan med snedsträvor i varje hörn, vilket ger en stabilare konstruktion.

Använd standardmått på virket

Genom att använda oss av standardmått på virket slipper du såga varenda regel och plank i rätt storlek. Vårt mål med guiden är att ge dig tips på hur du gör det enkelt för dig när du ska bygga en pergola och vad är då bättre än att slippa en massa sågning? Stolparna kan med fördel vara i dimensionen 45 x 95 mm, medan plankorna på långsidan och kortsidan kan vara 45 x 145 mm. Överliggarna blir bra om du väljer dimensionen 45 x 70 mm på reglarna. Självklart kan du även välja andra mått om det passar din trädgård och pergola bättre.

Börja med en ordentlig grund

Grunden är viktig för att slutresultatet ska bli bra. Du vill bygga en hållbar pergola som kommer stå stadigt i trädgården år efter år. Gräv ner plintarna och fyll i singel i hålen innan du ställer ner plinten, då kan läget på plintarna justeras enkelt. Hålen ska vara runt 90 cm djupa och ha 150-200 cm mellan varandra. Kontrollera med vattenpass att plintarna står plant innan du börjar sätta upp hörnstolparna och de andra stolparna på långsidan. Du kan spänna en lina mellan de två yttre plintarna för att kontrollera att de står rakt. Mät också diagonalen mellan kortsidorna, diagonalmåtten ska vara lika stora.

Efter att de står rätt ska du fästa de inre reglarna till stolpen först och fästa dem tillfälligt med tvingar så att du kan finjustera dem i efterhand. Du börjar alltid med långsidan, alltså de två stolparna samt plankan mellan dem. Regelns yttre del monteras efter att ramen lagts, då kan du enkelt justera eventuella misstag vilket gör att slutresultatet blir så bra som möjligt. Pensla ändträet med olja så håller träet längre. Du måste såga ett urtag i stolpen som ramen ska ligga på, innan du sätter upp den. Efter att hörnstolparna satts på plats ska du lägga den långa plankan och kontrollera att den ligger kant i kan.

Stommen till din Pergola

Efter att du justerat hörnstolparna kan du fästa plankan i dem, förborra först och fäst den sedan med galvaniserade skruvar. Sedan ska du mäta avståndet mellan stolparna nertill och kontrollera att det stämmer med plankans längd. Kontrollera också med vattenpass att stolparna står lodrätt innan du fäster stolpens yttre del med tving. Förborra sedan i stolpen innan du fäster den med franska skruvar. Använd snedsträvor för att hålla den på plats innan du skruvar. Du ska nu limma fast den yttre delen av stolpen och såga ur upptill för ramen. Sedan är det dags att sätta upp resterande stolpar på samma vis som de första två.

 

Pergola med terass

Innan du fäster mittenstolparna ska du sätta upp plankan på ena kortsidan, det görs på samma sätt som plankan på långsidan. När du ska sätta upp mittenstolparna måste du tänka på att ha samma avstånd mellan både mittenstolparna på långsidan för en snygg pergola. Nästa del av stommen är att fästa plankan på den sista kortsidan på samma sätt. Efter det kan du skruva ihop plankorna i hörnen för att bygget ska vara stabilt. Sista delen i ramen är den andra långsidan, mät avståndet mellan stolparna och såga till plankan innan du sätter upp den. Ta hjälp av en hjälpbräda för att enkelt få den sista långa mittenbrädan på plats.

Överliggare

När du är färdig med ramen är det dags för överliggarna för ett snyggt skuggslag över pergolan. Det finns inget bestämt antal eller bestämt avstånd mellan överliggarna, vi har använt tio stycken i vår konstruktion. En överliggare ska sticka ut från båda långsidorna och sedan fasas i ändarna för att se riktigt snygga ut. Vi valde att de ska sticka ut 23 cm på varje sida. Överliggarna ska först fästas på kortsidorna, i fas med utsidan, efter det blir det enkelt att med hjälp av snöre få de andra överliggarna att ligga rätt. En överliggare fästs med en skruv i varje planka.

Det räcker att du spikar fast överliggarna, men du kan också skruva fast dem om du föredrar det. Använd alltid ett snöre för att justera att överliggarna ligger rätt innan du fäster dem. Om du vill ha mer skugga finns det möjlighet att lägga en duk som tak, men om du sätter överliggare relativt tätt kommer du att få behagligt med skugga ändå. Dock finns det en del andra saker att fixa även efter överliggarna, så du behöver inte tro att du är färdig redan. De korta takreglarna ska ha urtag och sedan fästas, de ska sticka ut 23 cm precis som överliggarna.

Avsluta din pergola

Nu har det blivit dags för snedsträvorna, som du måste mäta upp och såga till. Sätt först upp den rak, du kan rita formen efteråt för en bågform. Förborra dem innan du fäster dem med två skruvar i varje ände. Du behöver en skruv som är 80 mm och en som är 120 mm per sida. Sedan är det offerbrädornas tur, det skyddar överliggarna samtidigt som det är snyggt. De ska sticka ut lite både på kortsidorna och långsidorna för bäst resultat. Avsluta sedan med snygga dekorlister för att verkligen sätta en prick över i:et, de ska ligga längs med plankorna.

Du kan självklart måla din pergola om du vill det, men den är även snygg om du har den i träfärg. Vi rekommenderar att du målar virket innan du bygger pergolan. Om du vill ha klätterväxter vid din pergola bör du fästa armeringsnät mellan stolparna. Då har växterna någonting att klättra på mellan stolparna. Armeringsnäten hängs upp med kedjor och krokar och de vi valt ut passar perfekt mellan stolparna. Efter att pergolan är färdig kan du inreda den precis hur du vill, du kan ha den som ett uterum utan tak till exempel. Du kan också placera den på din gräsmatta och ha en mysig fåtölj där under.

 

 

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa nytt spabad här.

 

Läs mer på Boverkets hemsida om vad som gäller för en Pergola.

 

Annons