
Badrum/VVS | Byggnation | Kök 15 mar 2025
Extremväder och kraftiga, långvariga skyfall blir allt vanligare. En olycklig följd är att källare kan bli översvämmade, när vattnet trycks upp i brunnar och avlopp. Villanytt kontaktade Martin Warenholt på Wapro för att höra mer om hur man kan skydda villan.
Martin Warenholt på Wapro menar att klimatförändringar och extremväder har skapat nya utmaningar för villaägarna och större risker för vattenfyllda källare. Det finns också farhågor att försäkringsbolag inte vill försäkra hus som är i riskzonen.
– Det är nya tider, det blir värre och värre för varje år. Översvämningar drabbar hela världen, men även i Sverige har skyfallen orsakat stora skador. Kan man skydda fastigheter från att vattnet kommer in bakvägen är det en stor fördel.
Så går det till
Många tror att det bara är fastigheter som ligger nära hav och vattendrag som ligger i riskzonen. Men översvämningspunkterna kan ligga långt därifrån, berättar Martin. När vattennivån i åar och diken stiger, blir dagvattenbrunnarna överfyllda. Vattnet pressas in bakvägen in i stammen och sedan bakvägen in i hus och källare. Katastrofen är ett faktum.
– Problemet är att dagvattensystemen kan bli överfulla. I vissa gamla ledningar kan de också vara ihopkopplade med spillvatten. När vattnet inte kan ta vägen någonstans, tränger det in bakvägen. Jag har sett exempel där avloppsvatten kommer upp ur toaletten. Det är det värsta såklart. Då är vattnet frätande och inte så trevligt.
Backventil stoppar inflödet
Martin berättar att det finns produkter som förhindrar problemet med att både dagvatten och avfallsvatten tränger in i huset. Genom att installera en backventil stoppas vattnet upp och ger ett hundraprocentigt skydd.
– Att se över sin fastighet och installera en backventil på utloppsröret är en enkel åtgärd.
Lösningen passar alla villaägare, även om man inte bor nära havet eller annat vattendrag. De enda villaägare som kan känna sig hyfsat trygga är de som bor på ett berg.
I Sverige brukar kommunerna vara behjälpliga med råd av installationer, det är nämligen kommunen som äger alla VA-system. Kommunens ansvar av ledningar slutar vid tomtgräns, sedan är det husägaren som ansvarar för ledningarna som ligger på sin tomt. Vad som krävs är att gräva en brunn utanför huset där utloppsröret finns. Man tar bort en bit och placerar dit en backventil, berättar Martin.
– Man kan också göra det själv om det finns en inspektionslucka i källargolvet där huvudledningen finns.
Så vilket råd vill du skicka med till Villaägares läsare?
– Se till att tänka proaktivt och skydda dig innan det händer. Backventiler är en teknik som är säker och bra. Köp en lösning som verkligen fungerar och inte bara den billigaste lösningen. När du väl får en översvämning vill du inte vara med om det igen! Ta investeringen och skydda din fastighet, så kan du sova gott, avslutar Johan.
Text: Eva Rydinger