Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Arkitektur | Byggnation 10 aug 2024

Sekelskifteshuset: värna detaljer och proportioner

Att renovera eller bygga till ett gammalt hus kräver både initierad byggnadsvård och arkitektonisk fingertoppskänsla. Moa Lundholm och Merel Hobbenschot, grundarna bakom Vide Arkitektur, berättar om deras tankar när det kommer till byggnadsvård och hållbart byggande.

Villaägare är oftast intresserade av byggnadsvård och i den mån det går vill man bevara husets själ vid renovering, berättar arkitekten Moa Lundholm. Tillsammans med byggnadsingenjören Merel Hobbenschot driver de Vide Arkitektur och har nischat in sig på byggnadsvård och hållbart byggande.

– Många hör av sig för att renovera, bygga till eller bygga om en bostad till sin ursprungliga karaktär. De ser charmen och potentialen, äldre byggnader har fina material, till exempel timmer och fönster av kärnfuru som håller över tid.

Bevara det som går

Med byggnadsvård menas att vårda befintlig bebyggelse och att använda sunda, hållbara material. Det kan vara ett gammalt hus som ska anpassas efter moderna behov och då gäller det att bygga om och hitta pusselbiten som kan fungera för huset.

– Vi vill bevara och ta hand om material som har hög kvalitet och bygga vidare på husets grundförutsättningar. Men ibland är planlösningen begränsande, då kan man behöva ta större grepp för att få ett bättre flöde genom huset. Det kan till exempel vara begränsande med branta trappor eller en jättestor murstock, men ofta är det just detta som bidrar till husets själ och charm, så vi försöker att inte fiffla för mycket, säger Moa.

En del i byggnadsvården handlar om att välja gedigna material som håller över tid. Alternativt att välja moderna material som inte förstör huset, till exempel träfiberisolering. Det finns också en estetisk aspekt, att skapa något som man faktiskt vill behålla och vårda år efter år.

– Huset har kanske stått i 200 år och ska stå i 200 år till. Men det måste ändå fylla dagens funktion, menar Merel.

Detaljerna som gör det

På frågan om det finns något som man absolut inte får förändra svarar Merel att gamla originalfönster är ett sådant exempel. De har ofta bra kvalitet med fina fönsterglas som ger mycket liv till ett hus.

– Många som har ett hus som är sönderrenoverat, önskar i samband med renovering att sätta in just gamla fönster. I slutändan är det detaljerna som gör husets karaktär som till exempel, en vacker takfot, snirkliga snickerierna eller en charmig glasveranda, säger Merel.

Proportioner och harmoni

Att bygga till ett äldre hus kan ha sina utmaningar. Något att tänka på är framför allt är att proportioner är i harmoni med det befintliga huset.

– Utgå från husets befintliga karaktär och hitta ett stråk som hänger ihop. Välj till exempel fönster som stämmer överens eller takvinklar som harmonierar, då kan man också medvetet skapa kontraster.

Till sist, vilken är ditt råd till den som nyss köpt ett renoveringsprojekt?

– En bra grej är att bo in sig lite för att upptäcka vilka behov man har för att sedan börja i rätt ände. Ta hjälp för att göra allt i rätt ordning! avslutar Merel.

Text: Eva Rydinger

Annons