Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 25 feb 2025

Samla regnet i vacker ektunna

Att samla in regnet som faller är ingen ny idé och trätunnor utförda enligt gamla binderimetoder används fortfarande för att samla in regnvatten. Dessutom är tunnan en vacker möbel för trädgården. David Andersson på Tunnfabriken berättar om hantverket som står sig än idag. 

Tunnbinderi är ett gammalt hantverk. Tunnor och kar tillverkade i ek har en lång livslängd och blir bara vackrare med åren, menar David Andersson, Tunnfabriken.

– Det absolut vanligaste användningsområdet för våra tunnor är just för att ta hand om vårt regnvatten. Men tunnor och kar kan användas för andra ändamål också. Till exempel som krukor eller planteringar.

Att binda en tunna

På Tunnfabriken i skånska Varalöv binder man trätunnor i femte generationen och använder sig av samma metoder som David Anderssons förfäder gjorde vid starten 1879. Processen startar med att virket får stå utomhus, gärna ett halvår, för att luftas och bli regnat på. Därefter tas virket in för vidare förädling. Sedan börjar tillverkningen. 

– Virket hyvlas två gånger och anpassas för olika diameter på tunnorna. Sedan fräser man en vinkel på kanten, utifrån hur många stavar det ska vara. Stavarna matas in i ett resband och ställs över värme. Därefter böjer vi och drar ihop med en vinsch. Stavarna hålls alltså samman med bandens kraft, berättar David.

– Den största tunnan vi har gjort var på hela 1 500 liter. Regntunnor är förstås mindre. En tunna på 120 eller 240 liter är hanterbar och passar in överallt. 

Noga materialval

Det svåraste inom hantverket är inte själva tillverkningen, berättar David, utan att få tag riktigt bra trämaterial som har lång livslängd. En tunna kan hålla i minst 20 år om den sköts och tas hand om på rätt sätt.

– Man behöver hålla ett öga för kvalitetssorteringen och en ständig koll på hur träet uppför sig och ser ut i processen. Inget sämre virke får komma med. Vi använder nästan uteslutande ekträ. Furu har vi gått ifrån då arbetskostnaden är densamma, vilket påverkar slutpriset mest.

Sköt om tunnan för lång glädje och livslängd

För den som vill att tunnan ska hålla i många år finns det några enkla regler. Det viktigaste att den inte får frysa, då kan botten gå sönder. Men den bör också tas i bruk så tidigt som möjligt på året så att den inte torkar. Helst ska den förvaras utomhus skyddad från sol när den inte används. 

– Om jag vet att det kommer vara torrt ute, brukar jag fylla tunnan halvvägs och då är den så att säga i gång inför säsongen. Ställer man ut den tom första gången och det är torrperiod så torkar träet och tunnan tappar täthet. Vi rekommenderar också att man behandlar den med linolja. Gärna på våren innan man börjar använda tunnan, avslutar David Andersson.

Text: Eva Rydinger

Annons