Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 5 mar 2023

Samla regn och gör vattningen gratis

Att samla in regnvattnet från ditt tak och använda det till bevattning är en bra idé på flera sätt: Du tar tillvara en naturlig resurs som är gratis och spar både pengar och kranvatten.

– Med rätt bevattningssystem går det bara åt en tiondel så mycket vatten jämfört med slangvattning, berättar Kerstin Finnman på Miljöcenter i Malmö.

Idén är långt ifrån ny. Att samla och lagra regnvatten för våra behov har människan gjort i tusentals år. Även sedan vår utveckling och moderna livsstil gett oss vattenförsörjning via kommunalt nät eller enskild brunn så har en del av oss fortsatt att samla in regnvatten i tunna – nu främst för trädgårdsbevattning.

Soldrivet system som sköter sig själv

Nytt sedan några är däremot att det finns riktigt smarta och effektiva bevattningssystem som du kan koppla till din regntunna. Kerstin Finnman på Miljöcenter i Malmö, som erbjuder ett brett utbud av produkter för trädgård och utemiljö, berättar mer:

– Greenline EcoAqua är ett system som vi har goda erfarenheter av. En pump transporterar vattnet från regntunnan genom en slang till droppmunstycken eller droppslang. Pumpen drivs av solenergi och behöver alltså ingen elanslutning, och vattningen sker automatiskt var tredje timme. När du väl har installerat systemet sköter det sig själv, säger Kerstin.

Bevattningssystemet kan ställas in på fem olika nivåer efter önskad mängd vatten – olika växter och grödor är ju olika törstiga. Systemet anpassar dessutom vattningen efter väderlek: mer vid sol, mindre vid mulet.

Många vaknade upp 2018

En annan fördel är att vattnet som resurs utnyttjas mycket mer effektivt.

– Med droppbevattning kommer vattnet bara precis där det behövs, invid växterna eller plantorna. Vattnar du med slang eller vattenspridare förvinner mycket vatten, inte minst genom vinden. Vi räknar med att upp till 90 procent mindre vatten går åt så här.

Även om regntunnan är en gammal uppfinning, så har dagens modeller en del nya och smarta lösningar.

– Nu kan du ansluta regntunnan direkt till stupröret genom att öppna upp det en bit och sätta in en kopp som leder vattnet till tunnan. När tunnan är fylld aktiveras ett överfyllnadsskydd, och då går vattnet den vanliga vägen genom röret istället och du slipper oroa dig för översvämning, säger Kerstin Finnman.

De vanligaste volymerna för regntunna är 100 liter och 200 liter. Hur mycket vatten du behöver kunna lagra beror förstås på hur stor odling eller trädgård du har.

– Skulle det vara torrt i två veckor sommartid behöver du kanske ha mellan 200 och 400 liter vatten lagrat. Det klarar du genom att seriekoppla flera regntunnor.

Kerstin och Miljöcenter i Malmö har märkt av ett starkt ökande intresse för naturlig bevattning – inte minst sedan 2018:

– Under torkan 2018 vaknade många upp, både privatpersoner och lantbrukare, vi hade ju långa perioder med bevattningsförbud. Med ett soldrivet bevattningssystem kopplat till regntunna tar du tillvara på en naturlig resurs som är gratis, samtidigt som du spar på kranvattnet såväl som din kostnad för det.

Text: Tobias Christoffersson

Annons