Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Inredning 6 dec 2024

Så lyckas du med din köksrenovering

Hur förbereda sig och lyckas med sin köksrenovering? Villanytt ställde frågan till Robin Pedersen och expertisen på Bygg och inredningsmontage i Skåne.

Att riva ut och sätta in ett nytt kök kan vara ett drömprojekt. Men det är också komplext och kräver sin hantverkare, vilket gör att många villaägare frågar sig i vilken ände man ska börja. Robin Pedersen på Bygg och inredningsmontage har renoverat, byggt och monterat kök ute hos många skånska familjer under årens lopp och han svarar gärna på våra frågor.

Vilken är framgångsfaktorn för att lyckas med sin köksrenovering?

– Jag skulle säga att det är dialogen, den är jätteviktig och måste vara fungerande mellan kund, hantverkare och eventuell säljare. Alla inblandade bör också ha koll på vilka förväntningar och begränsningar som finns för projektet. Man kan inte göra ”allt överallt” om inte förutsättningarna stämmer eller fungerar för den budget som kunden har.

Vilka misstag är lätta att göra upplever du?

– Många tror att de kan sköta processen själva för att spara in pengar, men beställaren är inte proffs och därför inte en bra projektledare. När de upplever att de inte klarar av det plockas hantverkaren in för att rädda upp. Detta är inte optimalt och man kan ofta inte genomföra det på det sätt som beställaren hade tänkt sig. Bestäm tidigt hur allt ska se ut och hitta en hantverkare som kan gå och vara med hela vägen.

Hur ska man tänka kring tidsram och framförhållning?

– Hur lång tid det tar kan variera beroende på projektets omfattning. Så var ute i god tid, inte bara en vecka innan. Det är också vettigt om man har byggt upp en relation till hantverkaren innan projektet har satt i gång. Kolla över och begär offerter från flera olika hantverkare en tid innan. Och tänk också på att det ofta är leveranstid på köket.

Hur ser du på totalentreprenad eller inte?

– Jag föredrar själv totalentreprenad. Det brukar inte bli så bra när kunden tar in egna kontakter som en elektriker eller vvs:are. Det är bättre om man som hantverkare får vara med i projektet från början. Jag funkar lite som en projektledare och det blir lättare om jag får samordna och boka in mina egna samarbetspartners samt alla andra som ska vara med.

Föredrar du fasta eller löpande priser? 

– Mitt tips är att begära fasta priser, det är bäst och enklast. Men det kan hända att något tillkommer, vissa saker är svåra att förutse. Till exempel om jag kommer till en fastighet där väggputsen trillar ner och en ny vägg måste byggas upp. Beställaren bör därför vara beredd på att offerten har en text om oförutsedda händelser och tillkommande material.

Till sist, vad ser du för trender nu?

– Det jag ser nu är att en hel del träluckor är på väg tillbaka, framför allt i ek och vitlaserad ek, avslutar Robin.

Text: Eva Rydinger

Annons