Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 8 dec 2021

Så håller du mögel på avstånd

En av husägarens största farhågor är att få in mögel i huset. Men varför uppstår det och när är det dags att ringa efter sanerare? Vi reder ut några frågetecken med hjälp av Veera Thamhaksa på Friska Hem Sverige AB – expert på fukt och mögel – och får tips om hur man kan hålla möglet på avstånd.

Mögel är ett samlingsnamn på mikroskopiska svampar och är väldigt olika varandra. Men en sak är gemensam, de är helt beroende av en fuktig miljö – är det torrt så växer de inte.

– Vi stöter på mögel överallt i vårt arbete. Men krypgrunder och kallvindar är vanliga ställen där det uppstår mögel. Även källare och badrum, berättar Veera.

Det är när kyla möter värme som kondens uppstår och mögel kan bildas. Att undgå mögel handlar därför i mångt och mycket om hur det står till med ventilationen.

– Värmesystemet tillsammans med ventilationen är husets, hjärta och lungor. När du byter ut din gamla olje- eller vedpanna blir din skorsten inte uppvärmd, vilken ofta är den enda värmekällan som finns på vinden. Och med det följer fukten och möglet får snabbt den sista förutsättningen för att börja växa i ditt hus. Många äldre hus är även uppbyggda med en typ av ventilation som kallas självdrag. Detta kan se lite olika ut men allt från fönster, dörrar och takfotsventilation arbetar tillsammans för att ge en god ventilation. Nu för tiden när vi energieffektiviserar isolerar vi dessa dörrar och fönster och glöms ventilationen bort.

Vit- eller svartmögel

Svartmögel är farligare än vitmögel och innehåller mykotoxiner (mögelgifter) i större koncentrationer. Det bildas ofta på så kallade riskkonstruktioner – kallvindar och krypgrunder är exempel på detta. Men hur farligt är det?

– Känner du lukt, då har det gått långt och då måste du göra något åt det. Men hur farligt det är för dig som person beror på hur känslig du är. Vissa är mer känsliga än andra men barn har inte utvecklat sina organ, så de ska inte utsättas för mögel, säger Veera.

Fukttekniker

Den som tror att man fått in mögel i huset bör söka hjälp. En utbildad fuktskyddstekniker är en bra start som kan fälla ett utlåtande om hur man ska gå vidare.

– Jag tycker också att man bör titta till och göra en visuell kontroll av sina riskkonstruktioner två gånger om året. Känner man minsta lilla misstanke, ta dit en expert. Det kan bli dyra saneringskostnader annars om man väntar, menar Veera.

Förebygg för att slippa mögel

Så hur kan man förebygga så att mögel inte tar sig in i huset? En enkel sak är att se till att det inte finns organiskt material liggande på vinden eller i krypgrunden. När till exempel kläder i en kartong blir fuktiga bildas sporer och processen är i gång. Ska du förvara saker på vinden packa det i till exempel förslutningsbara plastbackar i stället för kartonger.

– Och skaffa en hygrometer! Då kan du följa hur den relativa luftfuktigheten rör sig. Se också över hur ventilationen fungerar – det är a och o.

Går det att döda möglet helt?

– Vi kan självklart sanera bort mögel. Men man måste även lokalisera problemet till varför möglet har uppkommit och åtgärda det, annars kommer möglet tillbaka. Produkterna vi jobbar med är riktigt starka medel som endast får användas av certifierade företag. Det finns konsumentprodukter, men det slutar ofta med att vi blir kontaktade ändå! avslutar Veera.

Fem saker du kan göra själv

Lägg saker i förslutningsbara plastbackar i vind och källare

Skaffa en hygrometer för att mäta relativa luftfuktigheten

Ta en titt på riskkonstruktioner två gånger om året

Byt inte ut ditt värmesystem utan att fixa ventilationen

Om skadan är skedd – anlita certifierade tekniker

Text: Eva Rydinger

Annons