Byggnation | Hushållsnära tjänster 20 nov 2024
Bor du i ett äldre hus och behöver nya fönster med moderna egenskaper? Carina Gabrielsson och Mattias Green på Odenfönster berättar om hur du kan måttbeställa moderna fönster i tidlös design.
Du som bor i ett äldre hus och vill byta fönster ska veta att valmöjligheterna är stora. Du kan bevara kulturvärdet på din fastighet med nya fönster i gammal stil med dagens krav vad gäller energi, ljudisolering och säkerhet med mera.
Moderna glas och klassiskt kärnvirke
– Oavsett om du vill energieffektivisera, få bullerskydd med fönster som ger bättre ljudisolering, solskyddsglas mot värme och ljustransmission eller säkerhetsfönster för inbrottsskydd – så kan du få det i ett fönster som har samma stil som originalfönstret och passar in i husets arkitektur, säger Carina Gabrielsson.
Odenfönster i Falköping är ett företag som sedan 1958 specialiserat på att göra fönster i äldre stil med moderna egenskaper. Gammaldags smala profiler, kittade rutor, spröjs med mera – de allra flesta äldre detaljer går att återskapa precis som du vill ha dem.
– Vi gör våra träfönster av bästa kärnvirket från norrländsk fura, precis som förr i tiden. Självklart går det att få beslag i äldre stil så som fönsterhakar, handtag och andra detaljer.
Vad gäller färg finns många kulörer att välja bland, och linoljefärg märker vi efterfrågas allt mer.
Via din snickare, hantverkare eller byggvaruhandel kan du måttbeställa ditt nya gamla fönster från oss och få det precis som du vill ha det, såväl vad gäller utseende som prestanda. Vi tillverkar fönstret i vår fabrik.
Energiglas och kulturglas tillsammans
– Fönster i äldre hus, ungefär från 1700-talet fram till några årtionden in på 1900-talet, har oftast så kallade 1+1-glas, det vill säga ett innerglas och ett ytterglas. Den vanligaste lösningen är att vi gör ett nytt fönster i gammal stil med en 2+1-glaskonstruktion. Då har innerbågen en isolerglaskassett med en energibeläggning och argongas emellan, medan ytterbågen har kittat glas. Det kan bestå av ett så kallat kulturglas, som är ett oftast 4 millimeter tjockt glas i gammal stil, berättar Carinas kollega Mattias Green.
Ett U-värde som förbättras från 2,5 på ett gammalt fönster till 1,2 eller ända ner till 0,9 är inte ovanligt vid ett sådant här fönsterbyte. Vilket garanterat kommer att synas på elräkningen.
Text: Tobias Christoffersson