Badrum/VVS | Byggnation 23 nov 2024
Att laga mat tillsammans på uteplatsen är härligt, och somliga har lika högteknologiska kök på altanen som de har inomhus. Men allt fler intresserar sig för den mer rustika stilen med eldstäder av cortenstål, traditionell känsla och många användningsområden. Vi ber Per Enoksson, från designföretaget Hikki i Tärnaby, berätta om möjligheterna att baka bröd, grilla kött, grädda pizzor, koka kaffe och värma sig intill de robusta doningarna.
Villanytt tittar på eldstäder, som passar i lantliga och naturnära miljöer, där vi hellre lyssnar till sprakande eld än surret från en elektrisk varmluftsugn. De är utvecklade av Per Enoksson, som just ska ut på ripjakt, när vi ber om tips för att baka och grädda utanför stugan.
– Då rekommenderar jag ugnen Gömsle. Den liknar en vindpinad koja i fjällen, och är byggd för att stå utomhus i alla väder och åldras med värdighet. Den kan nå upp till 450 graders hetta på en dryg halvtimme, med förvånansvärt liten mängd björkved. Sen tar det bara några minuter att grädda pizzor eller tunnbröd. Du kan tryggt lämna den i din trädgård. Det tål den, till skillnad från en del produkter på marknaden med känsliga lacker och blandmaterial.
Villanytt noterar att den kluriga konstruktionen sätts ihop endast med kilar.
Värma maten, platsen och sällskapet
Söker man en vedspis med mer traditionell design för uteplatsen så kan spisen Faster Greta vara det rätta valet. Förutom till matlagning så har den även kommit att bli populär som värmekälla när man samlas i uterum, vinterträdgårdar och orangerier.
-Det är en trivsam bakugn för bröd, pizza och andra ugnsrätter. Med hjälp av ett spjäll kan man även leda in lite rök, som smakgivare i ugnen, säger upphovsmannen Per Enoksson.
Det medföljande rökröret räcker för användning utomhus, men i uterum så leder man ut röken i en förlängd rökkanal.
-Med ugnsluckorna påhängda så riktar man värmen in mot ugnen, men tar man av luckorna så får man en öppen spis som strålar skön värme ut till alla i sällskapet. Modellen är en hyllning till min faster Greta, en godhjärtad samekvinna som ofta bjöd passerande på kaffe och bröd direkt från spisen.
Öppen konstruktion
Vi ber Per föreslå en helöppen robust eldstad för att grilla, koka kaffe, steka mat på häll eller värma sig över öppen eld.
-Lillhälla är en enkel men mycket stabil och tålig eldkorg. Man kan grilla och laga mat ovanpå gallret, eller hänga kaffekannan direkt över lågorna, med hjälp av det medföljande staget. Många uppskattar att de platta delarna är så enkla att sätta samman, utan skruvar och verktyg.
Lillhälla har en genuin karaktär som ger en helt annan känsla än varuhusens tunna klotgrillar. Det genomgående materialet i de nämnda uteköken är det tre millimeter tjocka cortenstålet. Det gör dem inte bara ålders- och värmebeständiga, utan ger dem även den tyngd som krävs för att stå ute.
Text: Tom Swales