Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Pool/Spabad 10 aug 2022

Thermopool – Allt du behöver veta inför köp

En thermopool är en pool med längre livslängd än vanliga poolerna. Livstiden är beräknad till mellan 50 och 100 år. Den håller alltså för flera generationer, utan att tumma på kvalitet. Det gör inte bara poolen till en bra investering för dig, utan även en bra investering för klimatet. Genom poolens konstruktion med bland annat betong och frigolit fungerar den som en stor termos. Det betyder att uppvärmningstiden blir kortare, bland annat tack vare frigolitens isolerande förmåga. Energiförbrukningen blir då även mycket lägre än för enklare varianter av pooler. Tack vare att en thermopool är byggd med material som går att återvinna är pooltypen dessutom miljövänlig.

Därför ska du välja en thermopool

Till skillnad från de enklare varianterna av pooler är en thermopool byggd för att hålla riktigt länge. Det är marknadens i särklass mest sålda pool, till stor del eftersom det är en av de mest hållbara poolkonstruktionerna du hittar på marknaden. Dessutom är det den enda fullständigt isolerade poolen. Utöver det kan du själv välja om du vill bygga in poolen helt eller delvis, alternativt ha den helt ovan mark. Eftersom thermoblocken fylls med armering och betong blir det otroligt starkt och hållbart.

Du kan välja att bygga din thermopool själv men om du inte är erfaren inom poolkonstruktion är det rekommenderat att du anlitar proffs. Det finns oändliga möjligheter med en thermopool. Du kan välja att ha den nedgrävd och ha trädäck runtomkring, men du kan också ha den något upphöjd.

En stor fördel är den isolerande funktionen i thermoblocken. Vattnet håller sig varmt och du sparar därför energi. Att spara energi är en fördel både ur en ekonomisk synpunkt och när vi tänker på miljön.

Du som har en trädgård som sluttar eller är bergig kanske tror att det är omöjligt att ha en pool, men det stämmer inte. En thermopool fungerar utmärkt även i sluttningar eftersom den har sin egen bärande konstruktion. Betongplattan den byggs på kan gjutas oavsett förhållande vilket gör det här till en pooltyp som passar alla. Ingen plats är för svår att komma åt helt enkelt.

Våra mest sålda storlekar av Thermopooler just nu är dessa två:

  • 20%

    Thermopool Premium med pooltak, 7 x 3,5 x 1,5 m

    20%
    239 000 kr Välj alternativ
  • 25%

    Thermopool Premium med pooltak, 8 x 4 x 1,5 m

    ,
    25%
    268 100 kr Välj alternativ

Smart konstruktion för alla

När du väl bestämt dig för att bygga en thermopool är det första steget att gjuta en betongplatta med dränering i botten. För att förhindra värmen att försvinna ut i marken behöver den också isoleras. Den smarta designen på thermoblocken gör att den vana hemmafixaren kan bygga sin egen pool, det eftersom blocken byggs ihop på liknande sätt som byggklossar. Monteringen går smidigt tack vare att blocken dels är väldigt lätta och dels enkla att arbeta med.

När stommen är på plats placeras armeringsjärn inuti blocken både på längden och höjden. Efter att det momentet är klart fylls de med betong. Det här skapar den mest stabila poolen på marknaden. Den är dessutom helt självbärande och kan därför placeras mer eller mindre var som helst. Poolen får även en dubbelsidig isolering som är extremt effektiv och gör att värmen stannar kvar i poolen.

Så fungerar en thermopool

Begreppet thermopool kommer från hur den här sortens pool fungerar, genom den dubbelsidiga isoleringen fungerar poolen i sig själv som en termos. Uppbyggnaden av en thermopool är revolutionerande jämfört med andra system och har tagit poolbyggandet till en helt annan nivå.

En thermopool bygger du på plats och det tar några veckor för den att bli klar. Räkna med sex till tio veckor för allt från arbetet med grunden till själva byggandet av poolen. Grunden tar runt en vecka med grävning och gjutning. Att bygga själva poolen tar enbart några dagar. Det som tar längst tid är härdningen av betongen som du fyller thermoblocken med. Efter att härdningen är klar kläs poolen med linern, vilken är poolens ytskikt och även det som ger vattnet dess färg.

Effektiv uppvärmning

Precis som i en termos hålls temperaturen i vattnet stabil under en längre period jämfört med mer traditionella poolsystem. Du får därmed en längre poolsäsong vilket innebär att du kan njuta av din pool under längre tid. Det är med andra ord en mycket välisolerad pool med låg värmeförlust. Solen hjälper även till att värma och bibehålla värmen i vattnet. I slutändan blir det därmed billigare än att gjuta en enklare pool med exempelvis Lecablock och du får en i särklass stabil och hållbar pool med lägre energiförbrukning vilket ger lägre uppvärmningskostnad.

Fördelar med en thermopool

Utöver hållbarheten och miljöperspektivet som är enormt fina egenskaper i den här sortens pool, finns det ännu fler fördelar med den. En av dem är möjligheten att designa din pool precis på det sätt du vill.

Färgen på vattnet skapas med hjälp av linern i poolen. Den sätts in först efter att betongen är helt härdad. Du får själv välja om du vill ha en enfärgad duk, mosaikfärgad duk eller riktig glasmosaik. Thermopoolen levereras dessutom i de mått du önskar. Du avgör storleken utifrån din trädgård och budget. Utseendet varierar och du kan välja om den ska vara rak, sluttande eller med en trappa på ena hela gaveln eller mindre trappa på långsidan. Det är bara din fantasi som sätter gränserna för hur poolen ska se ut. Eftersom det här är en pool som håller länge är det bra att noggrant fundera igenom hur du vill ha den. Du ska trivas med den under lång tid och då är det extra viktigt att du blir riktigt nöjd. Det finns gott om bilder du kan titta på för inspiration och sedan göra poolen personlig utifrån dina önskemål.

Poolens placering

En pool på tomten är inte längre en ouppnåelig dröm. Det är inte heller onödigt krångligt med stora bergssprängningar eller komplexa utgrävningar. Thermopoolens uppbyggnad gör det nämligen möjligt för dig att placera din pool mer eller mindre var du vill på din tomt. Bor du på en bergstomt eller på en sluttande sutterängtomt är det alltså inget problem. Thermopoolen är faktiskt den optimala lösningen för dessa förhållanden. Detta genom att poolstommens konstruktion är helt självbärande och betongplattan kan gjutas även i den mest ojämna terrängtyp. Du kan välja om du vill bygga in poolen helt eller delvis, eller ha den ovan mark. Låt inte utseendet på din tomt påverka drömmen om en pool.

Var på tomten

Placeringen av poolen är helt och hållet upp till var och en, men många föredrar att kunna placera den där det är så många soltimmar som möjligt. Gärna med sol en bit in på kvällen med för senare nattdopp. Beroende på vem som ska ha en thermopool kan det även vara bra att tänka på en placering där du har enkel och ständig uppsikt även inifrån huset. Inte för nära och inte för långt bort.

Tänk också på att det finns regler gällande överdrag eller låsbara staket för markpooler. Det är för att förhindra ofrivilliga dopp. Om du verkligen vill få ut så mycket som möjligt av din thermopool är det en bra idé att välja ett pooltak. Det skyddar samtidigt som det sparar värme, minskar förbrukningen av klor och hindrar även att smuts ramlar ner i poolen. På så sätt hålls vattnet rent och du slipper rengöra lika ofta. Med ett bra tak kan du dessutom bada även när det är sämre väder.

En smart investering

När du väljer att investera i en thermopool gör du dig själv en tjänst samtidigt som du lämnar något efter dig till kommande generationer. Det här är ett mer klimatsmart alternativ till de mer traditionella, billigare, poolerna du kan köpa eller bygga nästintill överallt. Materialet som används i thermoblocken är miljövänligt och återvinningsbart, och byggt för att hålla under lång tid. Blocken är designade för att göra så att uppvärmningen blir snabbare jämfört med andra pooler i samma storlek. Den håller även värmen längre än andra vilket ser till att energiförbrukningen blir lägre, och även uppvärmningskostnaden sjunker på sikt. En pool är härligt svalkande på sommaren – och kanske uppfriskande på vintern – en mycket väl värd investering.

Vad du behöver utöver själva thermopoolen

Efter att du har valt poolens design, såsom dess djup och storlek, vilken liner du ska ha samt poolens form och trappa, finns det några fler faktorer att tänka på. Placeringen är A och O. Inte bara där det är mest sol, utan även där det finns plats för någon form av kant runt poolen. Trä eller stenplattor är vanligast. Storleken på kanten är beroende på hur många som kommer vistas där samtidigt. Kanske vill du ha solstolar och bord i närheten av poolen, eller plats för att ligga på en handduk. Det är du som bestämmer och du kan alltid höra med konstruktörerna av poolen vad de tycker passar bäst i just ditt hem.

Nästa steg är ett skydd för poolen, vilket bland annat förhindrar att barn och djur ramlar i poolen. Även smuts håller sig borta från vattnet när poolen är övertäckt. Det finns många olika varianter att välja mellan, från en flytande duk till flera sorters pooltak att dra över och täcka hela poolen med. Något annat väl värt att fundera över är en analysator för att hålla koll på värdena i vattnet. På så sätt kan du alltid se till att vattnet är rent nog och när det är dags att rengöra den.

Våra mest sålda storlekar av Thermopooler just nu är dessa två:

  • 20%

    Thermopool Premium med pooltak, 7 x 3,5 x 1,5 m

    20%
    239 000 kr Välj alternativ
  • 25%

    Thermopool Premium med pooltak, 8 x 4 x 1,5 m

    ,
    25%
    268 100 kr Välj alternativ

Att tänka på under badsäsongen

Du kan börja värma thermopoolen redan tidigt på säsongen, tack vare att solen hjälper till med uppvärmningen och genom den dubbla isoleringen i blocken kommer inte kylan från marken påverka temperaturen på vattnet. Fördelen med ett pooltak här är att det hjälper till att hålla inne värmen från vattnet och hjälper uppvärmningen ytterligare. Det fungerar lite som ett växthus och accelererar dessutom solens värmande strålar.

När poolen är avtäckt bör den hållas ren från blad, gräs och annat smått som kan fastna i utloppet och/eller i pumpen. Med hjälp av analysatorn kan du hålla koll på värdena i vattnet så att klorbalansen – eller saltbalansen – är på rätt sida.

Kom ihåg

Tänk på att din thermopool är ditt ansvar och det är en skyldighet att ha området runt poolen säkrat när den inte används. Antingen kan du införskaffa dig en duk som klarar tyngden från ett barn, ett pooltak med lås, eller ett staket. Finns det en grind ska den ha lås. Det är ett enkelt sätt att förhindra olyckor som annars lätt kan hända, speciellt om det finns barn och husdjur som vistas i närheten.

Poolrengöring

En thermopool rengör du både kemiskt och mekaniskt. Den mekaniska rengöringen sker med en pump och ett filter. Filtret fångar upp partiklar. Det är viktigt att satsa på rejäla produkter för mekanisk rening för att göra det enkelt att underhålla poolen. Den kemiska reningen sker med klor och du kan använda mätare som analyserar vattenkvaliteten.

När säsongen är över

Efter hand som du brukar poolen kommer den behövas rengöras. Linern kommer behöva en uppfräschning. Du behöver någon form av verktyg till det, det finns sugmaskiner som kan bli använda. Det är även bra att kolla över filter, belysning och annat så att du enkelt kan hålla efter thermopoolen. Den är relativt okomplicerad att underhålla och vill du inte hålla på med det på egen hand kan du alltid anlita en pooltekniker. Se till att poolen är skyddad när den inte används, efter säsongens slut kan du använda ett grövre skydd eftersom det kommer att vara på under en längre tid.

Sammanfattning

En thermopool är en investering som kräver eftertanke. Med tanke på att poolen kommer att hålla länge är det viktigt att ha en genomtänkt plan, budget och en checklista på alla tillbehör.

Fördelarna med en thermopool är många. Rent ekonomiskt är det en väsentlig skillnad på uppvärmningskostnader i en thermopool och andra varianter av pooler. Den dubbla isoleringen spelar en stor roll i det här, och det är unikt för thermopoolens konstruktion. Energiförbrukningen är även den väsentligt lägre just tack vare hur konstruktionen ser ut. Enkelheten i thermoblockens utformning är en annan fördel. Det gör det enklare att bygga poolen själv, och därmed ett sätt att spara pengar.

Sveriges kanske snyggaste pooldesign

Även rent estetiskt går det att argumentera för thermopoolen eftersom den går att anpassa efter förutsättningarna som finns. Du kan bygga in den i naturen, välja utformningar som passar, du är inte bunden av en rektangulär form på din pool. Med linern kan du välja en färg som passar just dig. Dessutom kan du anlägga trädäck eller lägga stenplattor runt poolen.

Se hela vårt sortiment av pooler genom att klicka här.

Frågor kring bygglov av pool? Klicka då här.

Annons