Byggnation | Hushållsnära tjänster 20 nov 2024
Det är inte bara lägenhetsboende i storstäderna som önskar sig större vinds- och källarförråd. Många villaägare i Stockholm har också trångt i sina garage, och de stadsnära tomterna är ofta för små för ännu en friggebod. Allt fler villaägare väljer därför att hyra extra förråd hos lagerföretag. Ett sådant är Storemore, som här hjälper oss att tipsa om val av förråd och vilka prylar man packar in.
- Välj förråd nära bakluckan
Vinterdäck, trädgårdsmaskiner eller lådor med kläder och fritidsutrustning är tunga saker. Så, innan du bokar ett förråd så bör du fråga om avstånd och eventuella trappor mellan förrådet och bilparkeringen. För om det blir krångligt att hämta eller lämna något så kommer du uppleva dina ägodelar som otillgängliga.
-Ja, förvaring ska vara smidig. Till våra förråd i Stockholm kör man hela vägen fram med bilen, och lastar snabbt i och ur direkt från bakluckan. Inget onödigt kånkande, förklarar vår kontakt på Storemore.
- Förvara inte frostkänsliga saker i kallförråd
Hinkar med målarfärg, träolja eller dunkar med rengöringsmedel kan vara frestande att stuva undan i ett externt hyrförråd. Men vätskor och medel som innehåller vatten ska inte förvaras i ett ouppvärmt magasin. Numera består många målarfärger och träoljor av en viss del vatten, även om produktnamnet innehåller ordet ”olja”. Och de flesta vattenbaserade färger blir obrukbara om de har genomfrusits en gång. Även vissa sköra plastprodukter kan spricka om de förvaras där risken för minusgrader finns.
- Låt luften kunna cirkulera kring dina lådor
Att stapla fyllda banankartonger och flyttlådor på höjden är ett bra sätt att utnyttja ytan i förrådet. Men lämna alltid ett litet mellanrum utmed lådors och staplars sidor så att luft kan cirkulera. Då undviker du fuktskador. Även om fukten i lagerbyggnaden aldrig blir så hög att prylarna kan skadas så kan kartongerna bli mjuka, och då vickar kanske lådstaplar omkull. Fukt kan ju även komma från dina egna saker, så se till att ha en liten ventilerande spalt runt lådorna.
- Skriv innehållet på lådorna
Packa saker som används under samma säsong tillsammans, så att du enkelt kan ställa in vårprylarna när du hämtar höstprylarna. Skriv, med stora och tydliga bokstäver, på varje låda vad den innehåller och vänd den textade sidan så att den syns. Ha alltid en bredspetsad spritpenna liggandes i förrådet. Om exempelvis slalompjäxorna ska ner i samma låda till våren, så behöver du inte stryka texten ”pjäxor” på lådan. Att behöva leta igenom många lådor i jakten på en viss grej är oerhört frustrerande, så ha god ordning i ditt hyrförråd.
- Tunga flyttkartonger nederst
Placera alltid de tyngsta lådorna nederst och de lättaste överst i förrådet. Det gäller inte bara när du staplar dem på varandra, utan även om de ställs på hyllplan. Det är ju lättare att lyfta ner en lätt låda från en höjd, och dra fram en tung låda utmed golvet. Om förrådet inte har hyllor, utan endast ett tomt utrymme, fundera på om det inte är värt att skaffa några billiga lagerhyllor. Det gör att du slipper stapla och lyfta ner flera lådor för att komma åt de understa.
- Lagra inte luft
Pressa ur all luft ur badbollar och upplåsbara surfbrädor. Vik ihop det som går, samt använd utrymmet i skåp och väskor. En stor resväska kan rymma två mindre kabinväskor, och i dem ryms necessärer och annat som du bara använder när du reser.
- Tänk ”torg”, ”gator” och ”höghus”
För att det ska vara enkelt och smidigt att hämta något så ska du komma åt varje stapel, utan att behöva flytta en annan stapel. Möblera därför som en stad, där lådstaplarna är höghus där du har en liten gata emellan. Du kan också ställa alla staplar utmed väggarna i förrådet, så att du får ett litet fritt ”torg” i mitten. Om du inte har möjlighet att behålla en tom yta, försök då ändå att placera lägre lådor framför ingången och i mitten. Det ger dig bra överblick och gör det lättare att lyfta ner lådor och rota igenom dem där du står.
- Magasinera rätt saker så saknas de inte
Din dagliga tandborste och kvällspyjamas ska inte köras i väg. Men du behöver knappast ha prylarna som bara används under en viss säsong inom direkt räckhåll, året runt. Snöslungan, gräsklipparen, vinterdäcken, kanoten, flytvästarna, utombordaren och skidutrustningen tar enorm plats. Även under halvåret då de inte används.
- Rensa, kasta, ge bort, sälj! 😊
Text: Redaktionen, Villanytt