Hushållsnära tjänster 22 nov 2024
Att gjutjärnskaminer fortfarande är så populära beror på den breda kombinationen av fördelar, som man inte kan få med kakelugnar, murspisar eller andra kamintyper. Villanytt tittar på den klassiska gjutjärnskaminens estetik, funktion, effektivitet och hållbarhet, tillsammans med kaminmästare Peter Lidman på Byskeugnen.
Peter nämner några egenskaper som särskilt uppskattas av villaägare som vill skaffa en eldstad:
-Många upplever designen som tidlös. Både modern och gammaldags, vilket gör att gjutjärnskaminer passar i så många interiörer. Dessutom gör tyngden dem stabila, vilket är tryggt.
Men eftersom de ändå är lättare än kakelugnar, murspisar och täljstenskaminer så kan man friare välja eller byta placering för gjutjärnskaminer, utan att behöva förstärka bjälklaget. Och jämfört med plåtkaminer så ger gjutjärnskaminer en jämnare och långvarig värme. Det beror på att det massiva materialet lagrar värme, som tar längre tid att stråla ut i rummet.
-Att många just väljer Byskeugnen beror bland annat på att de har en kokplatta upptill. Det är ju praktiskt, och tryggt vid strömavbrott, att kunna laga eller värma mat på samma värmekälla som värmer huset.
Effektiv förbränning och återvinning
Även moderna gjutjärnskaminer görs ofta i en klassisk design, som refererar till 1800-talet då de slog igenom brett. Men det betyder inte att utvecklingen stått still. Ett exempel är den energieffektiviserande tekniken som blev karaktäristisk för Byskeugnen, och utvecklades av familjeföretagets grundare.
-Tack vare de särskilt långa rökgaskanalerna så cirkulerar den varma röken ett extra varv inuti, med samma princip som gör kakelugnar effektiva. Det innebär att värmen återvinns ytterligare en gång innan röken går ut till skorstenen.
Peter förklarar dessutom att insidan har extra mycket keramik, som lagrar mer värme och förbättrar förbränningen, jämfört med många andra kaminer.
Kontroll och anmälan innan eldning
Innan man tänder upp sin nya eldstad, för att njuta i det fladdrande skenet och sprakande ljudet så kräver lagen en del kontroller och anmälningar. Peter Lidman bjuder på följande råd:
-Ja, se till att välja en eldstad som är CE-märkt. Anslutning till skorstenen förutsätter dessutom en bygganmälan hos kommunen. I vissa fall kan de bedöma att bygglov krävs. Eldstaden ska också besiktigas och godkännas av en brandskyddskontrollant eller skorstensfejare. Om skorstenen inte använts på länge så kan den behöva provtryckas, så man vet att den är tät.
Text: Tom Swales