
Inredning | Livsstil 9 apr 2025
Dagens fuktslukare är inte bara funktionella, utan har en modern design som smälter in i vilket rum som helst. Ludwig Elmgren på Everbrand Sweden berättar hur du kan slippa fukt och dålig lukt, utan att kompromissa med det estetiska.
Den klassiska blå Torrbollen är inte längre det enda valet. När företaget Everbrand Sweden tog över varumärket flyttades tillverkningen från Asien tillbaka hem till Sverige. I samband med detta utvecklades en fuktslukare i premiumsegmentet, kallad Series.
– Vi har tagit ett stort steg bort från den klassiska fuktslukarens utseende, berättar Ludwig Elmgren. De nya fuktslukarna har en stilren design och finns i flera färger för att kunna smälta in överallt i hemmet. Tanken är att man som husägare ska känna att fuktslukaren kan stå framme som en del av inredningen.
Förbättrar inomhusklimatet
Ludwig berättar att en fuktslukare behövs där fukt lätt samlas, som i badrum, källare, tvättstugor, garderober och andra utrymmen där ventilationen är begränsad. Fuktslukaren hjälper till att förebygga mögel, dålig lukt och fuktskador.
– Fuktslukarna fungerar så att de innehåller en absorberande påse fylld med kalciumklorid som drar åt sig överflödig fukt från luften. Fukten samlas i behållaren som enkelt kan tömmas.
– En påse räcker normalt i upp till tre månader beroende på luftfuktighet och temperatur. När påsen är mättad och har omvandlats till vätska, är det enkelt att byta genom att ta ut den gamla och lägga i en ny.
Ludwig berättar vidare att genom att reducera fukt i luften minskar man risken för mögeltillväxt och dålig lukt som ofta beror på fukt. På så sätt skapar fuktslukare ett bättre och friskare inomhusklimat. Det är särskilt fördelaktigt för människor med allergier eller andningsbesvär som annars kan förvärras av fukt och mögelsporer. Fukt riskerar också att orsaka skador på väggar, möbler och textilier i hemmet, men med en fuktslukare skyddas hemmet och ägodelarna från fuktrelaterade skador som röta och missfärgning.
Hållbar och närproducerad
Både fuktslukarna och dess förpackning är delvis tillverkade i återvunnet material och torrbollarna är i princip helt närproducerade.
– Produktionen sker i Hillerstorp, plastdetaljerna formsprutas i Anderstorp, kartongerna kommer från Ryd, och saltet importeras från Finland, säger Ludwig.
Torrbollen Series finns i tre olika storlekar: Series 3, Series 6 och den nylanserade Series 12 som släpps i vår.
– Serienummer motsvarar storlek och kapacitet, där den nya varianten, Series 12, är vår största modell med dubbelt så stor kapacitet som originalet, Series 6, vilket gör att den passar för större utrymmen.