Badrum/VVS | Byggnation | El/Energi 17 nov 2024
Många hus som tidigare värmts upp med direktverkande el övergår nu till luftvärmepumpar. Dagens luftvärmepumpar har en imponerande energi- och kostnadseffektivitet som Villanytt gärna tittar närmare på. Patrik Loqvist, på Loqvist Energi & Miljövärme i Trosa, berättar mer om teknikens fördelar och vad man bör tänka på när man väljer installatör.
Vi börjar att titta på luftvärmepumpar ur ett ekonomiskt perspektiv. Patrik Loqvist och hans team ser tydligt vilken positiv effekt som investeringen får för husägarna. Övergången till luftvärme gör att många kan stänga av sin direktverkande el i golv och radiatorer, eller bara låta den slå på vid extrema köldtoppar, och resultatet blir ofta en halverad elförbrukning.
-Visst. Pumparna som vi installerar ligger i högsta klassen för energieffektivitet, varav de flesta har scop-värden över fem. Det betyder att de kan ge fem gånger mer effekt än de kostar att driva, förklarar Patrik.
Redan första vintern kan alltså besparingen motsvara halva investeringskostnaden. Men besparingen påverkas naturligtvis också av det aktuella elpriset, utetemperaturer och hur väl huset är isolerat.
Inga vattenledningar och fri möblering
Men hur praktiskt och estetiskt är det med luftvärmepump, som består av en maskin inne på väggen, och en annan på utsidan? Patrik på Loqvist Energi & Miljövärme svarar:
– Idag har innerdelarna elegant design som smälter väl in i hem- och kontorsmiljöer, särskilt de från Daikin. Även ljudnivån är mycket låg. En stor fördel med placeringen högt upp på innerväggen är att de inte begränsar möbleringen, som väggradiatorer kan göra. Med luftvärmepump så slipper man dessutom installera ett vattenburet värmesystem, som ju kräver att man lägger nya golv.
Han tillägger att de även har luftvärmepumpar som placeras närmare golvet, likt väggelement. De är ännu mindre iögonfallande då de sticker ut mindre från väggen.
-Alla våra modeller kan styras och kontrolleras med appen i mobilen, så att värmen i exempelvis fritidshuset kan sättas på innan man anländer. Men hemma så väljer nog många att använda fjärrkontrollen.
Kolla branschmedlemskap
Vi ber Patrik om några råd till läsare som ska välja pump och installatör.
-Välj helst en firma som är villig att göra ett besök innan, så ni blir offererade rätt modell, pris och placering för just era förutsättningar. Ett plus är om pumpinstallatören är certifierad enligt elsäkerhetsverket. Då slipper man kalla in en annan elektriker för att göra en fast anslutning som anpassas rätt för husets säkringar. Medlemskap i Installatörsföreningen och i Svenska kyl- och värmepumpsföreningen signalerar också att man har koll på reglerna. Vill man veta hur de symbolerna ser ut så är det bara att kolla på vår hemsida, avslutar Patrik.
Text: Tom Swales