Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
El/Energi 4 okt 2022

5 saker du ska tänka på när du installerar laddbox  

Allt fler skaffar elbil eller laddhybrid. Är du en av dem och bor i villa? Då behöver du även ha en laddbox därhemma. Här tipsar Nabil Alaoui på Team Laddbox031.se om fem saker du ska tänka på när du installerar laddbox.

 

Elbilsboomen i vårt land är ett faktum. Den pågår nu och lär bara bli starkare. Ifjol, 2021, fördubblades antalet elbilar på våra vägar. Vid årets slut fanns enligt Transportstyrelsens statistik 121 474 elbilar registrerade för trafik, varav 60 638 nyregistrerats under året. Och i år har trenden fortsatt. Under de första sju månaderna av 2022 nyregistrerades cirka 45 000 nya elbilar i Sverige – fler än såväl laddhybrider som bensin- eller dieselbilar. Med andra ord är elbilen för första gången det populäraste valet vid nybilsköp.

 

Du som bor i villa och skaffar elbil eller laddhybrid behöver en laddbox för laddning av ditt fordon. Att skaffa en och få den på plats är inte svårt, men det finns ett par saker att tänka på.

– Det allra första är du verkligen skaffar en laddbox. Det går att ladda en elbil i ett vanligt vägguttag men det ska du absolut inte göra, av två skäl: säkerhet och snabbhet. Att ladda en elbil kräver stora strömstyrkor och hög effekt under lång tid, och det är ett vanligt hemelsystem oftast inte dimensionerat för. En laddbox laddar även snabbare, berättar Nabil Alaoui på Team 08laddbox.se och Team Laddbox031.se, som förmedlar erfarna laddboxinstallatörer i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Det andra är att du inte ska installera laddboxen själv. Det får du helt enkelt inte.

– Alla laddboxar ska installeras av en auktoriserad elektriker.

 

Här delar Nabil Alaoui med sig av fem tips till dig som ska installera laddbox därhemma.

 

1) Välj en laddbox med smarta funktioner

Du måste inte göra det, men fördelarna är många och risken att du ångrar dig liten. En smart laddbox har funktioner för styrning och övervakning av din laddning.

– Med en smart laddbox kan du schemalägga laddningen så att du kan ladda till exempel på natten när elen är billigare, om du har timavtal. Du kan starta och stoppa laddningen via enheter som mobil, dator eller surfplatta. Du kan övervaka att laddningen fungerar som den ska även om du inte är hemma och får meddelanden om något är fel.

Du kan även få dokumentation över hur mycket el som gått åt för laddning vid olika tider och dagar, vilket kan vara viktiga uppgifter för en energideklaration till ditt hus.

Den smarta laddboxen har wifi. Du kopplar enkelt upp den på ditt nätverk hemma.

– En annan bra smart funktion är dynamisk lastbalansering. Då anpassas laddningen av din bil till energiförbrukningen i hemmet i realtid. Har du ugn, disk- och tvättmaskin igång samtidigt till exempel så pausas laddningen av din elbil.

 

2) Välj rätt installatör

Som sagt, installationen av din laddbox måste utföras av en auktoriserad elektriker.

– Tänk också på att anlita en elektriker som har verkligen har gedigen erfarenhet av att installera just laddboxar. En seriös installatör kommer ut och inspekterar platsen först, gör en kontroll av ditt elsystem och ser till så att säkringarna är de rätta och att allt fungerar som det ska. Du ska kunna få en kostnadsfri, ej bindande prisoffert och även professionella råd vid valet av laddbox och specifik lösning.

 

3) Använd det gröna ROT-avdraget rätt

Installation av laddbox är ett exempel på investering i grön teknik, och för det finns möjlighet till skattereduktion, så kallat grönt ROT-avdrag.

– Du har rätt till upp till 50 procent avdrag på kostnaderna för både arbete och material när du investerar i en laddbox. Max ersättning är 50 000 kronor, men bidraget kan delas upp på flera ägare. Tänk på att det gröna ROT-avdraget bara gäller när installationen utförs. En bra installatör hjälper dig med pappersarbete och allt praktiskt kring att säkra avdraget.

 

4) Tänk igenom placeringen av din laddbox

Den vanligaste placeringen av en laddbox är på väggen i eller utanför ditt garage eller på en egen stolpe vid din carport eller parkeringsplats. När laddboxen är på plats laddar du din elbil lika lätt som du laddar mobilen: det är bara att koppla in laddsladden.

– Montera laddboxen under tak om du kan för att minimera risken för fuktskador. Tänk på om laddboxen har egen säkring och jordfelsbrytare, eller om den ska kopplas till elskåpet, det får du förstås hjälp med av en kunnig installatör.

 

5) Välj rätt laddkabel

Din laddbox kan vara med eller utan fast laddkabel. Fast laddkabel innebär att laddboxen monteras med en egen kabel som du kopplar till elbilen när den ska laddas. Väljer du laddbox utan laddkabel stoppar du istället in elbilens laddkabel i boxens uttag. Spelar det någon roll vilket?

– För själva laddeffekten spelar det ingen roll. Fördelar med en fast kabel är att den är lätt till hands, att du alltid vet var du har den och att du alltid kan ha bilens egen laddkabel kvar i bilen, redo för laddning någon annanstans än hemma, säger Nabil Alaoui.

Väljer du fast laddkabel, tänk på att välja en längd som räcker för att ladda bilar med laddningen placerad både fram och bak. Du kan ju få gäster – och din nästa elbil kanske ser annorlunda ut.

Läs mer:        https://laddbox031.se https://08laddbox.se

 

Annons