Badrum/VVS | Byggnation 23 nov 2024
Det har nu gått över tre år sedan man införde krav på att byta ut de tunga locken av betong, på avloppsbrunnar. Detta för att de orsakar många arbetsskador för tekniker, avloppstömmare och kontrollanter. Ändå har många villaägare kvar de otympliga locken, trots att de debiteras extra avgifter varje gång som personal ska hantera bumlingarna. Kjell Persson på företaget Kemfilter förklarar här hur de moderna lätta locken är lika säkra, trots att de är betydligt lättare.
Som fastighetsägare är man lagskyldig att ha ett säkrat lock över brunnar, för att hindra fallolyckor. Kjell Persson understryker allvaret:
–Det sker många tragiska incidenter, ibland dödliga, på grund av oskyddade vatten- och slambrunnar. Ofta är det barn och djur, men även äldre som förolyckas. Ibland sker det när locket lagts av tillfälligt men obevakat, under något arbete.
De gamla betonglocken hålls på plats av sin tyngd, men tyngden har lett till många kläm- och belastningsskador för både ägarna och servicepersonalen som hanterar locken. Därför debiteras husägare en extra avgift, ibland uppemot åttahundra kronor, när tekniker och kontrolltjänstemän måste hantera de otympliga betongskivorna.
–Ja. Därför har redan 28 000 brunnar försetts med våra lätta lock, som vi utvecklade tidigt. Eftersom man låser dem med hänglås så är de säkra och trygga.
Villanytt noterar att de finns i alla storlekar, och att de är tillverkade av ett kraftig glasfibermaterial som inte går sönder om man skulle råka köra bilen över det.
–Vi tillverkar dem här i Sverige. Som villaägare vill man ju kunna lita på att både tillverkningen och locken uppfyller alla krav.
Stoppar stanken
Ett annat ökänt problem med avloppsbrunnar i trädgårdsmiljö, är stanken från luftröret. Detta har Kjell också skapat lösningen för, så att man kan njuta fritt på tomten, oavsett om avloppsbrunnen ligger nära fikaplatsen. Han visar upp den så kallade ”Odördödaren”, som han tog fram redan på nittiotalet och har vidareutvecklat sedan dess.
–Ja, brunnssystem måste ju ha fritt luftflöde, inåt och utåt, och då monterar man den här på avluftningsröret så försvinner doften. Många villaägare beställer sina lock med en odördödare integrerad, men den kan naturligtvis enkelt sättas på lock av andra fabrikat också.
Luktfiltreringen sker via aktivt kol, helt utan kemikaler. Villanytt frågar om inte filtret begränsar luftflödet, och Kjell intygar:
–Nej, inte det minsta. Tätningen på de här lätta locken är så effektiv att all oönskad frånluft tvingas passera genom röret och luktrenaren.
Text: Tom Swales