Badrum/VVS | Byggnation 23 nov 2024
Spelar det någon roll var trädet har stått som ska bli virke till fjällstugan? Spelar det någon roll om huset byggs på plats eller köps på nätet? Svaret är ja, berättar Pontus Falk, arbetsledare på Träknuten i Boden.
Med utsikt över Råneå skärgård står ett hus där arkitekt, husägare och Träknuten var med längs hela resan. Huskroppen har många exklusiva specialdetaljer som till exempel den svagt brutna vinkeln och stora glaspartier. Här finns också en inbyggd vinkällare med öppningsbar glaslucka i golvet. Men även ytterpanelen är särskilt uttänkt med sitt förkolnade utseende.
– Huset är av norrländskt lösvirke och byggt i väggblock i vår lokal i Boden. Ytterpanelen är bränd, borstad och linoljad enligt japansk metod så kallad ”shou sugi ban” som japanerna utvecklade för århundraden sedan och monteras i varierande bredder för ett levande utseende. Det var roligt att få jobba med ett lite annorlunda och exklusivt material och det blev väldigt snyggt, berättar Pontus Falk, projektledare på Träknuten.
Virke från Norrbotten
Pontus vill slå ett slag för det norrbottniska virket som de använder till stugor, villor och förråd. Det är så kallad senvuxen furu eller gran och är inte framstressat och massproducerat. Det innebär att det är noga utvalt virke som är rakare och inte slår sig på samma sätt, och även mer motståndskraftigt mot röta.
– Träden kommer härifrån Norrbotten och handlas hos den lokala bygghandeln med eget sågverk här i trakten som har egen skog, säger Pontus Falk.
De som beställer en timrad bastu eller friggebod vet ofta var de vill ha, berättar Pontus. Man kan till exempel frakta en hel bastu upp på fjället med några skoterslädar om man så vill.
– Det går ganska snabbt att timra upp den och när stugan är färdig utvändigt behövs det ingen ytterligare ytterpanel, säger Pontus.
Stugor för Norrlands snözon
Den som ska bygga en fjällstuga bör också tänka på vilket klimat som huset ska stå emot. Träknuten bygger förberett för det norrbottniska, kalla och snörika klimatet. Den som söker på nätet efter färdiga byggsatser bör ha med sig att det finns en stor risk för att den inte är lämplig för norrlandsklimatet.
– Det kan också vara att byggsatsen inte är färdig. Jag har sett bastustugor som säljs utan aggregat. Då är det ingen bastu. Vår filosofi är att allt ska ingå, det blir dyrare för kunden att köpa själv, säger Pontus Falk.
Dyra kostnader för extra-el
En av många saker som också måste tas hänsyn till när man bygger hus är att tänka igenom elen, menar Pontus Falk. När det kommer till modulhus ingår ofta bara standard-el. Men detta kommer med all säkerhet att behöva fyllas på med till exempel spotlights i fönstren och extra uttag eller laddstation till elbil.
– Det kan bli 100 000 kronor till i bara el. När man bygger med oss på Träknuten planerar vi in elen med kunden och förklarar vad man bör ha med sig. På detta sätt blir det också smidigare och kortare byggtid. Avslutningsvis vill jag säga: planera noga, se över dina behov och var du vill lägga krutet. Fundera över vilka ytor du behöver. Och bygg så högt placerat som möjligt, avslutar Pontus.
Text: Eva Rydinger